Polenta gombával

Hozzávalók (2 főre):

A polentához:

  • 500 ml tej
  • néhány egész fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma összeroppantva 
  • 1 babérlevél
  • 150 g kukoricadara
  • 20 g vaj
  • 2 ek. olívaolaj

A gombához:

  • 30 g vaj
  • 500 g tisztított csiperkegomba szeletekre vágva
  • 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 nagy citrom felének a leve
  • , bors

A tálaláshoz:

  • kéksajt / kecskesajt / vagy parmezán forgácsok 

Elkészítés: 

A tejet fazékba tesszük, beledobjuk a borsot, fokhagymát, babérlevelet. Felforrósítjuk (nem kell felforralni). Levesszük a tűzről és 30 percig állni hagyjuk, hogy a folyadék jól átvegye a fűszerek ízét.

Az ízesített tejet leszűrjük, gyöngyözésig forraljuk, majd vékony sugárban hozzáöntjük a kukoricadarát és közben folyamatosan keverjük. Beledobjuk a vajat, ízesítjük sóval és borssal, majd 4-5 perc alatt készre főzzük. 

2 cm vastagon tepsibe simítjuk, kézzel kissé lenyomkodjuk. Hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a gombát.

A vajat és az olívaolajat serpenyőbe tesszük, felforrósítjuk a tűzön. Amikor már habzik, beletesszük a gombát és nagy lángon addig pirítjuk, amíg színt kap. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és addig pirítjuk még, amíg a keletkezett lé elpárolog. Meglocsoljuk a fél citrom frissen facsart levével. 

A kihűlt polentát felszeleteljük. Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk és a polenta darabokat oldalanként 2-3 percig pirítjuk, amíg aranybarna kérget kap.

Az elkészült polenta szeleteket tányérra tesszük, megszórjuk a gombával és ízlés szerinti sajttal tálaljuk.