Medvehagymás, sonkás kalács

Medvehagymás, sonkás kalács

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 2 dl langyos tej 
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 45 dkg liszt
  • 1 db nagy tojás 
  • 1 ek. olívaolaj

a túrós töltelékhez:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 ek. tejföl

a medvehagymás töltelékhez:

  • 8-10 db medvehagyma apróra vágva 
  • 1 ek. tejföl

a sonkás töltelékhez:

  • 15 dkg füstölt házi sonka
  • 1 ek. tejföl

Elkészítés: 

A langyos tejbe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. 

Keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat, hozzáadjuk az egész tojást, majd jól összekeverjük, alaposan bedagasztjuk és langyos helyen 1,5 óráig kelesztjük. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk, melyekből kb. 35-30 nagyságú téglalapokat nyújtunk. 

A túrós töltelékhez a túrót villával áttörjük, belekeverjük a tejfölt és kissé megsózzuk. A medvehagymás töltelékhez az aprított medvehagymát keverjük össze tejföllel, kissé sózzuk. A sonkás töltelékhez a sonkát szeljük apró kockákra. (Itt a tejföl a tészta lekenéséhez kell.)

A kinyújtott tésztalapok egyikére túrós, a másikra medvehagymás, a harmadikra sonkás töltelék kerül. 

A töltés után a tészták rövidebbik végét behajtjuk, majd a tésztát feltekerjük, óvatosan még egy kicsit hosszanti irányban meghúzzuk. 

Összefonjuk a három megtöltött tésztarudat és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tésztafonatot, majd további 25 percig kelesztjük még. Utána felvert tojással lekenjük és 160 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt szép pirosra sütjük.

Kicsit időigényes az elkészítése, de leírhatatlanul finom! Húsvétra kötelező! 🙂 

 

error: Content is protected !!