a tésztához:
- 2 dl langyos tej
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 45 dkg liszt
- 1 db nagy tojás
- 1 ek. olívaolaj
- só
a túrós töltelékhez:
- 25 dkg tehéntúró
- 1 ek. tejföl
- só
a medvehagymás töltelékhez:
- 8-10 db medvehagyma apróra vágva
- 1 ek. tejföl
- só
a sonkás töltelékhez:
- 15 dkg füstölt házi sonka
- 1 ek. tejföl
Elkészítés:
A langyos tejbe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az olajat, hozzáadjuk az egész tojást, majd jól összekeverjük, alaposan bedagasztjuk és langyos helyen 1,5 óráig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk, melyekből kb. 35-30 nagyságú téglalapokat nyújtunk.
A túrós töltelékhez a túrót villával áttörjük, belekeverjük a tejfölt és kissé megsózzuk. A medvehagymás töltelékhez az aprított medvehagymát keverjük össze tejföllel, kissé sózzuk. A sonkás töltelékhez a sonkát szeljük apró kockákra. (Itt a tejföl a tészta lekenéséhez kell.)
A kinyújtott tésztalapok egyikére túrós, a másikra medvehagymás, a harmadikra sonkás töltelék kerül.
A töltés után a tészták rövidebbik végét behajtjuk, majd a tésztát feltekerjük, óvatosan még egy kicsit hosszanti irányban meghúzzuk.
Összefonjuk a három megtöltött tésztarudat és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tésztafonatot, majd további 25 percig kelesztjük még. Utána felvert tojással lekenjük és 160 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt szép pirosra sütjük.
Kicsit időigényes az elkészítése, de leírhatatlanul finom! Húsvétra kötelező! 🙂