Medvehagymás kifli

Hozzávalók:

kifli:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 2 csapott tk.
  • + a tetejére: 1 tojás 

töltelék:

  • nagy csokor medvehagyma
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 tojás
  • kevés

Elkészítés:

Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk!

A medvehagymát megmossuk, leszárogatjuk, apróra vágjuk. 

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, hagyjuk felfutni. 

A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót. Beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojást, elkezdjük összedolgozni. Beleöntjük az étolajat is és rugalmas, nem ragacsos tésztává dagasztjuk. 

Konyharuhával letakart edényben hagyjuk kétszeres nagyságúra kelni (nagyjából 40 perc).

A mascarponét késes aprítóba kanalazzuk, hozzáadjuk a tojást, sót, összedolgozzuk.

A tésztát lisztezett munkalapra tesszük, kb. 35 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Megkenjük mascarponéval és gazdagon megszórjuk medvehagymával.

Derelyevágóval 16 cikket vágunk belőle, amiket a hosszabbik oldal felől feltekerünk, kifli formára hajtjuk.

Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, tetejüket tojással lekenjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy akár krémlevesek, illetve gazdagabb, tartalmasabb levesek mellé is.