kifli:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 1 tk. cukor
- 1 tojás
- 2 csapott tk. só
- + a tetejére: 1 tojás
töltelék:
- nagy csokor medvehagyma
- 25 dkg mascarpone
- 1 tojás
- kevés só
Elkészítés:
Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk!
A medvehagymát megmossuk, leszárogatjuk, apróra vágjuk.
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, hagyjuk felfutni.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót. Beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojást, elkezdjük összedolgozni. Beleöntjük az étolajat is és rugalmas, nem ragacsos tésztává dagasztjuk.
Konyharuhával letakart edényben hagyjuk kétszeres nagyságúra kelni (nagyjából 40 perc).
A mascarponét késes aprítóba kanalazzuk, hozzáadjuk a tojást, sót, összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett munkalapra tesszük, kb. 35 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Megkenjük mascarponéval és gazdagon megszórjuk medvehagymával.
Derelyevágóval 16 cikket vágunk belőle, amiket a hosszabbik oldal felől feltekerünk, kifli formára hajtjuk.
Sütőpapírral fedett tepsire tesszük, tetejüket tojással lekenjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy akár krémlevesek, illetve gazdagabb, tartalmasabb levesek mellé is.