Magyaros lepény

 

Hozzávalók:

2×26-28 cm átmérőjű lepényhez:

  • 60 dkg liszt 
  • 1,5 ek. sütőpor
  • 10 ek. olívaolaj
  • 1,5 tk.  
  • kb. 4 dl víz

Feltét:

 

  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg kolbász
  • 2 db hegyes erős paprika
  • 2 db közepes fej vöröshagyma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt 

Elkészítés:

A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, sütőport (átszitálva, hogy ne maradjon csomós) és annyi vizet, hogy könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. A tésztát jól összedolgozzuk, 2 részre osztjuk.

A két részre osztott gombócból vékony (kb. 1,5-1 cm-es) lepényeket nyújtunk. Érdemes rögtön sütőpapíron nyújtani és akkor könnyen át tudjuk emelni papírostól a sütőlemezre. 

A kinyújtott lepényeket megkenjük a tejföllel (tehetünk bele zúzott fokhagymát is), ráterítjük a kockázott szalonnát, a karikára szelt kolbászt, az apró kockára vágott vöröshagymát és a karikákra szelt zöldpaprikát.

Megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőpapírral fedett sütőlemezre téve, előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt pirosra sütjük. (Méretük miatt csak egyesével tudjuk sütni őket.) 

Frissen, melegen nagyon finom, ropogós. Másnap sem rossz, de addigra már elveszíti a tészta a ropogósságát.