Lepény füstölt hallal

Hozzávalók:

2×26-28 cm átmérőjű lepényhez:

  • 60 dkg liszt 
  • 1,5 ek. sütőpor
  • 10 ek. olívaolaj
  • 1,5 tk.  
  • kb. 4 dl víz

Feltét:

  • 1 nagy pohár tejföl 
  • 20 dkg reszelt sajt 
  • 2 db nagyobb paradicsom 
  • 2 db füstölt sprotni konzerv (2×160 g)
  • citrom leve 

Elkészítés:

A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, sütőport (átszitálva, hogy ne maradjon csomós) és annyi vizet, hogy könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. A tésztát jól összedolgozzuk, 2 részre osztjuk. A két részre osztott gombócból vékony (kb. 1,5-1 cm-es) lepényeket nyújtunk.

Érdemes rögtön sütőpapíron nyújtani és akkor könnyen át tudjuk emelni papírostól a sütőlemezre. 

A füstölt halat lecsepegtetjük, majd pár csepp citromlével meglocsoljuk. A tejföllel megkenjük a lepényt, rátesszük a halat és a karikákra vágott paradicsomot, majd megszórjuk a reszelt sajt felével.

A másikat is ugyanígy elkészítjük. Méretük miatt valószínűleg csak külön fogjuk tudni sütni őket.

Sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük és előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük.

 

Frissen, melegen nagyon finom, ropogós. Másnap sem rossz, de addigra már elveszíti a tészta a ropogósságát.