Krumpli mille-feuille

A mille-feuille (‘mil-föj) egy francia desszert, ami leveles tésztából és vaníliakrémből áll. A szó jelentése: ezer levél. A nagyon vékonyra szelt és sok-sok rétegben lerakott burgonyát ez alapján neveztem el krumpli mille-feuille-nek. 

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 40 dkg kockázott bacon
  • 2 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • zsír
  • 250 ml főzőtejszín
  • 2 tojás
  • 30 dkg füstölt sajt
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítés:

A burgonyát uborkagyalun vágjuk vékony szeletekre. A kockázott bacont egy serpenyőben pirítsuk zsírjára. Vegyük ki a bacont az edényből, a visszamaradó zsírban pároljuk üvegesre a vöröshagymát. A bacont és a vöröshagymát egy tálban keverjük jól össze. 

Egy kb. 20×30 cm méretű, magas falú tepsi alját vékonyan zsírozzuk ki. Tegyük rá a vékonyra szelt burgonya kb. egy negyedét, a rétegeket enyhén sózzuk meg. Tegyük rá a hagymás-baconös keverék egy harmadát, fedjük újabb burgonya réteggel. Erre tegyük a bacon-hagyma második harmadát, fedjük be burgonya szeletekkel. Erre kerül a baconös-hagyás keverék utolsó harmada, amit újabb krumpli réteggel borítunk be. 

A tojásokat keverjük el némi sóval, borssal, fűszerezzük egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, öntsük hozzá a tejszínt és adjuk hozzá a reszelt füstölt sajtot. Borítsuk a burgonya tetejére, fedjük alufóliával. Előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Amikor a burgonya megpuhult, vegyük le a fóliát, az edényt tegyük vissza még néhány percre a sütőbe, amíg a sajt egy kis színt kap.