Finomfőzelék

Hozzávalók:

  • 500 g zöldborsó (fagyasztott)
  • 300 g sárgarépa (tisztított)
  • 300 g karalábé (tisztított)
  • 3-4 kisebb burgonya
  • 2 ek. vaj
  • 2 db leveskocka
  • friss, apróra vágott petrezselyemzöld

Besamel:

  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 400 ml tej
  • őrölt fehérbors
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A burgonyát és a zellert kisebb kockákra vágjuk, a répát pedig karikákra. A felolvasztott vajon megfuttatjuk a zöldségeket (a borsó kivételével). Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, beletesszük a két leveskockát és felforraljuk. Beletesszük a zöldborsót, ismét forralunk rajta egyet.

Közben elkészítjük a besamelt: a vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, csomómentesre keverjük. Felengedjük a felmelegített tejjel, elkeverjük és besűrítjük. Sóval, kevés őrölt fehérborssal és őrölt szerencsendióval ízesítjük.

A forró levesből egy evőkanálnyi mennyiséget a besamelhez adunk, csomómentesre keverjük. Ismét hozzáadunk egy evőkanálnyit, újból elkeverjük, majd a forrásban lévő leveshez csorgatjuk vékony sugárban, folyamatos keverés mellett és a levest besűrítjük.

Tálaláskor megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemzölddel.

(Soha nem használok cukrot a főzelékekhez, de zöldségből készült levesekhez, pl. paradicsomleveshez sem, mert szeretem, ha a zöldségek valós íze dominál. Természetesen ez ízlés- és szokásfüggő.)