Csőben sült cikória

Hozzávalók:

  • 4 közepes méretű cikória
  • 4 szelet pulykasonka
  • 8 szelet bacon
  • 15 dkg vaj
  • 4 púpozott ek. liszt
  • 6 dl meleg tej
  • 3 tojás
  • őrölt bors
  • őrölt szerencsendió
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 nagy ek. mustár

Elkészítés:

A cikóriát alaposan megmossuk, leszárogatjuk, belecsavarjuk a pulykasonkába, majd két bacon szeletet tekerünk köré. Az összes cikóriát eszerint elkészítjük és tepsibe fektetjük. (Aki nem kedveli a kesernyés ízt, vágja félbe a cikóriát és a középső részeket szedje ki, ebben van a keserű anyag. A cikória ezután a recept szerint készítendő.)

A besamelhez a vajat egy lábasba megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Hozzáöntjük a meleg tejet, elkeverjük és mártás sűrűségűre főzzük (gyakori keverés mellett). Félretesszük, hagyjuk kihűlni.

Beletesszük a tojásokat, a mustárt, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot is és újból elkeverjük.

A sajtos masszával meglocsoljuk a cikória tetejét. Az edényt alufóliával fedjük és előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó néhány percben levesszük a fóliát, hogy a sajtburok szép piros színt kapjon.

Kenyér nélkül is megállja a helyét, de jó fajta kenyérrel még kiadósabb vacsora.