Croque monsieur

Hozzávalók:

6 adaghoz:

  • 12 szelet toast kenyér
  • 12 szelet vékonyra szelt sonka 
  • 6 szelet Gruyère sajt 
  • 3,5 dkg puha vaj
  • 3,5 dkg liszt
  • 3,5 dl meleg tej
  • 1 tk. mustár (ha lehet dijoni)
  • 1 db tojássárgája
  • bors
  • frissen őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A vajat egy edényben megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, elkeverjük és 3 percig pirítjuk, míg a liszt elveszti nyers ízét. Apránként hozzáöntjük a meleg tejet, elkeverjük, sűrűre, csomómentesre főzzük. Sóval, borssal, frissen őrölt szerecsendióval fűszerezzük. Amikor kb. 2/3-ára besűrűsödött, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tojássárgáját és a mustárt.

Egy szendvicshez 2 szelet kenyeret veszünk. Az összepárosított toast szeletek alját és tetejét vékonyan megkenjük vajjal és megtöltjük a következők szerint: egy szelet sonka, egy szelet sajt, újabb szelet sonka, egy evőkanál besamelmártás, majd felülre a kenyérszelet kerül, vajas felével felfelé.

A szendvicseket sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük (a kenyér vajas oldala kerüljön a sütőpapírra, a másik vajazott szelet pedig felfelé nézzen).

Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. (Félidőben fordítsuk át a szendvicseket, hogy mindkét oldal szép színt kapjon.)

Friss idénysalátával gyors ebéd is lehet.