2 cipóhoz:
- 800 g liszt
- 7 dkg friss élesztő
- 4 dl langyos víz
- 1 csapott ek. cukor
- 1 ek. só
- 300 g cékla
- 1 marék tökmag
- 1 marék napraforgómag
- 4 ek. étolaj
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk.
2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk a friss, szobahőmérsékletű élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük és felfuttatjuk.
A céklát meghámozzuk, megmossuk, majd a sajtreszelő legkisebb lyukú oldalán lereszeljük.
Az átszitált liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a reszelt céklát, az étolajat, a sót, a maradék 2 dl vizet és jól összegyúrjuk. Beletesszük a tökmagot és a napraforgómagot, majd a tésztát alaposan kidagasztjuk. (Ruganyos, jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, kicsi liszttel / vízzel javítsunk az állagán.)
A tálat lefedjük és hagyjuk a tésztát meleg helyen duplájára kelni.
Étolajjal vékonyan kikent kapcsos tortaformába és szilikon gyümölcskenyér formába osztjuk a tésztát (2/3 és 1/3 arányban), majd tetejüket éles késsel bevágjuk, felületüket sós, meleg vízzel lekenjük és előmelegített sütőben kb. 80 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje.
Roppant finom, tartalmas kenyér, ami néhány nap múlva pirítósnak vagy bundás kenyérnek is isteni!