Céklás, tökmagos cipó

Céklás, tökmagos cipó

Hozzávalók:

2 cipóhoz:

  • 800 g liszt
  • 7 dkg friss élesztő
  • 4 dl langyos víz
  • 1 csapott ek. cukor
  • 1 ek.
  • 300 g cékla
  • 1 marék tökmag
  • 1 marék napraforgómag
  • 4 ek. étolaj

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk.

2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk a friss, szobahőmérsékletű élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük és felfuttatjuk.

A céklát meghámozzuk, megmossuk, majd a sajtreszelő legkisebb lyukú oldalán lereszeljük.

Az átszitált liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a reszelt céklát, az étolajat, a sót, a maradék 2 dl vizet és jól összegyúrjuk. Beletesszük a tökmagot és a napraforgómagot, majd a tésztát alaposan kidagasztjuk. (Ruganyos, jól kezelhető tésztát kell  kapnunk. Ha szükséges, kicsi liszttel / vízzel javítsunk az állagán.)

A tálat lefedjük és hagyjuk a tésztát meleg helyen duplájára kelni. 

Étolajjal vékonyan kikent kapcsos tortaformába és szilikon gyümölcskenyér formába osztjuk a tésztát (2/3 és 1/3 arányban), majd tetejüket éles késsel bevágjuk, felületüket sós, meleg vízzel lekenjük és előmelegített sütőben kb. 80 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje.

Roppant finom, tartalmas kenyér, ami néhány nap múlva pirítósnak vagy bundás kenyérnek is isteni! 

error: Content is protected !!