A brandade egy hagyományos dél-francia étel: kiadós, sűrű püré sózott tőkehalból, krumplipüréből és fokhagymából áll. Az eredeti recept szerint a sózott tőkehalat egy-két napig vízben kell áztatni, de a recept gyorsabb, egyszerűbb változata elkészíthető füstölt hal felhasználásával is. Fokhagymás pirítóssal, sütőben sült, karamellizált zamatos paradicsommal párosítva egészen különleges vacsora.
4-6 személyre:
- 300 g füstölt halfilé
- 250 g burgonya
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 100 ml tej
- olívaolaj
- durvább szerkezetű, kovászos kenyér
- 400 g kisebb érett, zamatos koktélparadicsom
- 25 g vaj
- só
- bors
Elkészítés:
A paradicsomokat félbe vágjuk, tepsibe fektetjük egy sorban úgy, hogy ne fedjék egymást. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg a paradicsomok alja, széle karamellizálódni kezd.
A tisztított, felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük.
A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és egy-két percig pároljuk. Hozzáadjuk a darabokra tépkedett füstölt halat, ráöntjük a tejet (nem baj, ha nem lepi el a tej). Gyöngyözésig melegítjük. Lefedjük az edényt és még 3-4 percig kis lángon főzzük.
A folyadékot leszűrjük, a halat kiszedjük és félre tesszük. A főzővizet visszatesszük az edénybe, beleöntjük a lecsöpögtetett burgonyát és krumplinyomóval jól összetörjük – szép híg, krémes krumplipürét kapunk. A félretett halat összetörjük (turmixgépbe is tehetjük) és a krumplipüréhez keverjük. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Megpirítjuk a kenyérszeleteket, fokhagymával bedörzsöljük, tetejére halas pürét kanalazunk és megszórjuk a sütőben sült paradicsommal.