Brandade

A brandade egy hagyományos dél-francia étel: kiadós, sűrű püré sózott tőkehalból, krumplipüréből és fokhagymából áll. Az eredeti recept szerint a sózott tőkehalat egy-két napig vízben kell áztatni, de a recept gyorsabb, egyszerűbb változata elkészíthető füstölt hal felhasználásával is. Fokhagymás pirítóssal, sütőben sült, karamellizált zamatos paradicsommal párosítva egészen különleges vacsora.

Hozzávalók:

4-6 személyre:

  • 300 g füstölt halfilé
  • 250 g burgonya
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 100 ml tej
  • olívaolaj
  • durvább szerkezetű, kovászos kenyér
  • 400 g kisebb érett, zamatos koktélparadicsom
  • 25 g vaj
  • bors

Elkészítés:

A paradicsomokat félbe vágjuk, tepsibe fektetjük egy sorban úgy, hogy ne fedjék egymást. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg a paradicsomok alja, széle karamellizálódni kezd. 

A tisztított, felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. 

A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és egy-két percig pároljuk. Hozzáadjuk a darabokra tépkedett füstölt halat, ráöntjük a tejet (nem baj, ha nem lepi el a tej). Gyöngyözésig melegítjük. Lefedjük az edényt és még 3-4 percig kis lángon főzzük. 

A folyadékot leszűrjük, a halat kiszedjük és félre tesszük. A főzővizet visszatesszük az edénybe, beleöntjük a lecsöpögtetett burgonyát és krumplinyomóval jól összetörjük – szép híg, krémes krumplipürét kapunk. A félretett halat összetörjük (turmixgépbe is tehetjük) és a krumplipüréhez keverjük. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. 

Megpirítjuk a kenyérszeleteket, fokhagymával bedörzsöljük, tetejére halas pürét kanalazunk és megszórjuk a sütőben sült paradicsommal.