Sütőtökös, répás, almás smoothie

Hozzávalók:

kb. 1,2 literhez:

  • 6 db zöldalma
  • 8 db közepes sárgarépa
  • 450 g sütőtök
  • egy kb. 2 cm-es gyömbér
  • 2 dl víz (el is hagyható)

Elkészítés:

A répát, a sütőtököt és a gyömbérdarabkát meghámozzuk. Valamennyi hozzávalót alaposan megmosunk, majd gyümölcscentrifugával kinyerjük a levüket. Kicsit hagyjuk állni, a tetején keletkező habot leszedjük, majd a vízzel felöntjük. 

Frissen fogyasztjuk. Reggelire a legjobb választás, mert energiát és lendületet ad. 


 

A felhasznált gyümölcsök kedvező hatásai

A sütőtökben és a répában is rengeteg béta-karotin van, ami az egészséges látáshoz nagyon fontos. Mindegyik hozzávaló sok C-vitamint tartalmaz, ami az immunrendszerünket támogatja, antioxidáns tartalmuk pedig védenek a rák kialakulásáért felelős szabadgyökök ellen.

Amerikában igen figyelemreméltó eredményeket publikáltak a sárgarépa jótékony hatásainak vizsgálata kapcsán: akiknek a vérében a legalacsonyabb volt a karotinszint, azoknál négyszer nagyobb volt az esély a tüdőrák kialakulására. A két kontroll csoport egyedei között mindössze napi egy sárgarépa béta-karotin tartalma volt a különbség! Egy másik fontos tanulmány rávilágít, hogy a magas karotintartalmú táplálkozás a hasnyálmirigy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata- és a húgyhólyagrák ritkább előfordulásával is összefüggésbe hozható.

A gyömbér is komplex vitaminforrás. Rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a cukorbetegségre, megelőzi a rák több fajtájának kialakulását. Enyhíti a migrént, csillapítja a köhögést, nyugtatja a gyomrot, megelőzi az influenza kialakulását, de még a menstruációs fájdalmakra is kedvezően hat.