Salátaöntetek

A salátaöntetek – dresszingek – szerepe nem csak az, hogy “öltöztessék” a salátát, nem kizárólag esztétikai célt szolgálnak. A jól megválasztott öntet harmonikus, egymást erősítő egységet alkot a salátával. Mindemellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy számos zsírban oldódó vitamin van, így tehát az értékes tápanyagok felszívódását, emésztését is megkönnyítik.

Találó az a mondás, mely szerint egy jó salátaöntethez négy emberre van szükség: egy pazarlóra, aki az olajjal bánik, egy zsugorira, aki az ecetért felelő, egy ínyencre, akinek a sót köszönhetjük, és méginkább az, aki tudja a helyes mennyiségeket.

Vinegrett / Vinaigrette

Hozzávalók:

  • friss idényfűszerek
  • 2 ek. ecet (borecet, fűszeres ecet, stb.)
  • egy kis fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 tk. közepes erősségű mustár
  • 2-3 ek. olaj (olívaolaj vagy napraforgóolaj)
  • bors

Elkészítés:

Finomra aprítjuk a friss idényfűszereket. Attól függően, hogy mit használunk, változó mennyiségekre lehet szükségünk, hisz az aromák intenzitása is változó. (Merjünk kísérletezni, nincsenek kőbe vésett szabályok!) Tegyük a fűszereket egy tálba, öntsük rá az ecetet, majd keverjük össze. Az ecet felszabadítja a fűszerek illatát. Nem kell az elején hozzáadni az olajat, mert bevonja a fűszereket és ezáltal csökkenti az ízüket, aromájukat. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, keverjük össze. Közben egy másik tálkában keverjük alaposan össze a mustárt és az olajat. (Ha az állaga túlságosan sűrű, egy kevéske vízzel / borral higíthatunk rajta.) Végezetül adjuk hozzá a fűszeres, hagymás keveréket és alaposan keverjük el az egészet.

A vinegrett sokféle módon készülhet a felhasznált alapanyagok függvényében. Van, aki frissen facsart citromot is ad hozzá, de tehetünk bele kevés cukrot / édesítőszert, vagy akár málnaecetet. Közönséges napraforgóolaj helyett használhatunk akár mogyoróolajat, vagy kimondottan salátákhoz készülő olyan napraforgóolajat, amelynek bizonyos százalékban tökmagolajat is tartalmaz.


Tejszínes joghurtöntet

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 50 ml tejszín
  • 1 ek. joghurt
  • 1/2 citrom
  • friss idényfűszerek
  • bors

 Elkészítés:

Tegyük egy tálba a finomra vágott hagymát. Öntsük rá a tejszínt, adjuk hozzá a joghurtot és keverjük össze a hagymával. Csavarjuk bele a fél citrom héját, adjuk hozzá az idényfűszereket, ízesítsük sóval, borssal és alaposan keverjük el.

A tejszínes szósz hatására a kesernyésebb saláták – radicchió, cikória, stb. – veszítenek némiképp keserű ízükből. Édes és savanyú változatot némi ketchup, illetve curry hozzáadásával nyerhetünk.


Majonéz

Hozzávalók:

  • 2 tojás sárgája
  • 1 tk. közepes erősségű mustár
  • kb. 1/2 bögre napraforgóolaj
  • bors

Elkészítés:

Felütjük a tojásokat, a fehérjét és a sárgáját különválasztjuk. A sárgájához adjuk a mustárt, sózzuk, borsozzuk, majd elektromos habverővel habosra keverjük. Cseppenként adjuk hozzá az olajat és jól összedolgozzuk a keveréket. (Tegyünk bele megfelelő mennyiségű olajat, hogy a majonéz kellőképp sűrű legyen. A felhasznált olaj mennyisége a tojások sárgájának nagyságától függ.) Házi majonézünk megfelelő, körültekintő tárolására nagyon figyeljünk oda, hisz nyers tojás felhasználásával készül! 


Remuládmártás

Hozzávalók: 

  • majonéz (a fent elkészített módon, mennyiségben)
  • 2 kis ecetes uborka
  • egy kevés uborkalé
  • 1 keményre főzőtt tojás
  • 2 szardíniafilé
  • 2 tk. kapribogyó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • bors

Elkészítés:

Készítsük el a majonézt, tegyük egy tálkába. Tegyünk bele 2 ek. uborkalét, sózzuk, borsozzuk és jól keverjük össze. A főtt tojást vágjuk apró kockákra. Tördeljük össze a szardíniát, aprítsuk fel a kapribogyót és a vöröshagymát, majd ezeket keverjük bele a majonézbe. Ha szükséges, ízesítsük sóval, borssal.


Ezersziget öntet

Hozzávalók:

  • majonéz (a fent elkészített módon, mennyiségben)
  • 1 ek. chiliszósz (helyette: ketchup és chilipor)
  • 1 tk. őrölt paprika
  • 2 ek. tejszín

Elkészítés:

Keverjük a majonézhez a chiliszószt, az őrölt paprikát, a tejszínt és elektromos habverővel dolgozzuk krémesre az öntetet.


Chiliolajos vinaigrette

Hozzávalók:

  • 6 ek. chiliolaj
  • 3 ek. vörösborecet

Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat. Ha még csípősebben szeretnénk, tehetünk még bele chilipelyhet is.


Fokhagymás, joghurtos öntet

Hozzávalók:

  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 150 ml joghurt
  • 2 ek. fehérborecet
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat.


Fűszernövényes vinaigrette

Hozzávalók:

  • 6 ek. olívaolaj
  • 2 ek. vörösborecet
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 ek. apróra vágott snidling
  • 1 ek. apróra vágott petrezselyem / vagy menta

Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat.


Juharszirupos, mustáros öntet

Hozzávalók:

  • 2 ek. juharszirup
  • 6 ek. olívaolaj
  • 1 púpozott ek. szemes mustár
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat.


Mézes-lime-os öntet

Hozzávalók:

  • 3 ek. lime lé
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • 1 ek. méz
  • 2 ek. fehérborecet
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés: Keverjük össze a hozzávalókat.