Majonézes lencsesaláta

Hozzávalók:

2-4 személyre:

  • 250 g lencse (hagyományos barna)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 kis pohár tejföl
  • 300 g light majonéz
  • 1 ek. mustár
  • őrölt bors
  • 2 babérlevél
  • 2 ek. sertészsír

Elkészítés: 

A lencsét átválogatjuk, alaposan megmossuk, majd bő vízben feltesszük főni. A főzővizet sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a lencsét puhára főzzük. (Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét!)

Felolvasztjuk a sertészsírt és megdinszteljük rajta az apró kockára vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. (A fokhagymát később adjuk hozzá, hogy ne pirítsuk meg túlságosan, mert akkor keserűvé válhat.) 

Amikor a lencse megfőtt, leöntjük a főzővizet, kivesszük a babérlevelet, majd a lencsét hideg vízzel átöblítjük, lecsepegtetjük. Összekeverjük a dinsztelt hagymával, a mustárral, majonézzel, tejföllel, (ha szükséges, sózzuk), borsozzuk és fogyasztás előtt néhány órára behűtjük.

Egy kis frissességet adhatunk még neki aprított petrezselyemmel.

Hideg sültek mellé kiváló.