Zöldségleves húsgombóccal

Hozzávalók:

4 személyre:

A gombóchoz (16-18 db): 

  • 50 dkg darált hús (fele-fele arányban marha és sertés)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • őrölt kömény 
  • medvehagyma (szárított is jó)
  • 1 tojás
  • kevés zsemlemorzsa

A leveshez:

  • 4 közepes sárgarépa
  • 1 közepes karalábé
  • 15 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott is jó)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • zsiradék 
  • a tálaláshoz: friss petrezselyem

Elkészítés:

Gombóc: A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a tojást, a fűszereket és jól összedolgozzuk a masszát. Megszórjuk nagyjából 3 ek. zsemlemorzsával, újból összedolgozzuk az egészet, majd vizes kézzel kb. ping-pong labda nagyságú gombócokat formázunk.

Leves: A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsiradékon megdinszteljük. A karikára / kis kockára szelt zöldségeket rádobjuk és ezeket is megdinszteljük. Nagyjából 2 l vízzel felöntjük, megszórjuk ételízesítővel, kevés őrölt borssal, majd beletesszük a gombócokat és a levest lassú tűzön kb. 40-45 perc alatt készre főzzük. Az utolsó néhány percben beletesszük a kiengedett zsenge zöldborsót is, ekkor már csak néhány percig főzzük, hogy a borsó kissé roppanós maradjon. Ha szükséges, sóval, borssal utánízesítjük. Tálaláskor szórjuk meg friss, aprított petrezselyemmel!

Könnyű, tavaszias leves. Friss zöldborsóval készítve még jobb!