Zöldséges árpaleves

Gerstensuppe / Zuppa d’orzo

Hozzávalók: 

  • 300 g hántolt árpa
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 közepes burgonya 
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 200 g jó minőségű kockázott bacon
  • 2 liter alaplé (szűrt húsleves, nem leveskockából!)
  • 3 babérlevél
  • fél marék aprított snidling (vagy újhagyma zöld szára aprítva)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • őrölt bors
  • + a tálaláshoz: reszelt parmezán

Elkészítés:

Az olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a bacont és kis ideig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, beletesszük a vízzel alaposan átöblített árpagyöngyöt.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és mérsékelt lángon addig főzzük, amíg az árpa megpuhul.

Ekkor hozzáadjuk az apró kockákra szelt zöldségeket és még addig főzzük a levest, amíg minden teljesen megpuhul. Az utolsó néhány percben megszórjuk aprított snidlinggel.

Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal.

 

Tartalmas, laktató leves, amely kedvelt fogás Németországban, Ausztriában és Olaszországban is.