Zöldséges árpaleves

Hozzávalók: 

  • 300 g hántolt árpa
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 közepes burgonya 
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 200 g jó minőségű kockázott bacon
  • 2 liter alaplé (szűrt húsleves, nem leveskockából!)
  • 3 babérlevél
  • fél marék aprított snidling (vagy újhagyma zöld szára aprítva)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • őrölt bors
  • + a tálaláshoz: reszelt parmezán

Elkészítés:

Az olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát. Közben megtisztítjuk a zöldségeket és apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához, majd nagy lángon, gyakori keverés mellett 5 percig pirítjuk. Beletesszük a bacont és még további 2 percig pirítjuk. 

Hozzáadjuk a vízzel alaposan átöblített árpagyöngyöt, majd felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és mérsékelt lángon addig főzzük, amíg az árpa megpuhul.

Amikor az árpa már majdnem teljesen puha, beleszórjuk az aprított snidlinget és a levest készre főzzük.

Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal.

 

Tartalmas, laktató leves, amely kedvelt fogás Németországban, Ausztriában, Dél-Tirolban és Olaszországban is.