Vöröslencse leves

Hozzávalók: 

  • 2 ek. napraforgó olaj,
  • 1 fej vöröshagyma felaprítva,
  • 200 g vörös lencse
  • 4 szelet füstölt bacon
  • 1 db babérlevél (vagy egy szál kakukkfű), 
  • ,
  • bors.

Elkészítés: 

Egy fazékban felhevítjük az olajat, beledobjuk a bacont és néhány percig sütjük, hogy a zsírja elkezdjen kiolvadni. Hozzáadjuk a hagymát és kis lángon 10 percig pároljuk, időnként megkeverve.

Hozzákeverjük a lencsét és felöntjük kb. 800 ml vízzel. Beledobjuk a babérlevelet (vagy a kakukkfüvet). Gyöngyözésig forraljuk, időnként megkeverve kb. 15 percig főzzük, amíg a lencse megpuhul és kezd kissé szétesni.

Kivesszük a babérlevelet (kakukkfüvet), és botmixerrel pürésítjük a levest, a sima, egynemű állag eléréséig. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

 

A levest sokféleképp díszíthetjük: néhány darabka kockázott, ropogósra sült baconnel / pirított kenyérkockával / lisztbe forgatott és kisütött hagymakarikákkal / pirított mandula forgáccsal / de jó hozzá egy kanál natúr joghurt is / vagy bőséges adag aprított petrezselyem.