Tárkonyos fácán raguleves

Hozzávalók: 

  • 1 db fácán 
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db kisebb karalábé
  • 1 db kisebb zeller
  • 4-5 db közepes gomba
  • fél vöröshagyma
  • zsír
  • ételízesítő
  • bors
  • egy tk. tárkony
  • 1 db citrom leve
  • 3 csapott ek. liszt
  • 1 pohár 20%-os tejföl
  • 1 tk. mustár

Elkészítés: 

A fácánt alaposan megmossuk, feldaraboljuk, majd hideg vízben, takarék lángon feltesszük főni. A főzés közben keletkező habot leszedjük. Amikor a leves már nem habzik tovább, sózzuk, borsozzuk, kevés ételízesítővel megszórjuk, majd beletesszük a tisztított zöldségeket (ha a zöldségek nagyobbak, felezzük meg őket).

A levest addig főzzük takaréklángon, amíg a zöldségek is megpuhulnak. A zöldségeket és a húst kiszedjük a levesből és zöldségeket karikákra szeljük, a húst pedig lefejtjük a csontokról és kisebb darabokra tépjük, aprítjuk.

A levest finom szűrőn átszűrjük.

A levest újra a tűzre rakjuk. Beletesszük a zöldségeket és a lecsontozott húst, majd morzsolt tárkonnyal szórjuk meg (ne túl sokat, mert erősen aromás fűszer). 

A lisztet a tejföllel (vagy tejszínnel) és a mustárral csomómentesre keverjük. Egy evőkanálnyi húslevest hozzáadunk a habaráshoz és jól elkeverjük (hőkiegyenlítés). A folyamatot még egyszer megismételjük, majd a forrásban lévő leveshez vékony sugárban hozzáöntjük, közben a levest folyamatosan kevergetjük és összeforraljuk.

Ízesítjük kevés frissen facsart citromlével. Citrom szeletkével a tetején tálaljuk.