- 0,5 kg csirke felsőcomb filé
- 0,5 kg csirke alsócomb filé
- 3 db sárgarépa
- 3 db petrezselyem gyökér
- 1 db kisebb karalábé
- 1 db kisebb zellergumó
- 3 db szárzeller
- 10 dkg sárgahüvelyű zöldbab
- 2 db kisebb vöröshagyma
- 2-3 ek. zsír
- 2 ek. liszt
- petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd felkockázzuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, karikára / kockákra vágjuk, a szárzellert pedig vastagabb szeletekre. A vöröshagymát apró kockákra szeljük.
Egy nagy edényben felmelegítjük a zsírt, rátesszük a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket és nagy lángon néhány percig pirítjuk. Mérsékeljük a lángot, a zöldségeket liszttel szórjuk meg, jól elkeverjük. Az edénybe tesszük a felaprított szárnyashúst és annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi.
Lassú tűzön főzzük. Amikor felhabzik, a habot kis szűrővel leszedjük a tetejéről. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt kb. 1 órán át főzzük. 50 perc elteltével beletesszük a kiengedett, lecsepegtetett zöldbabot és a levest újraforraljuk.
A lisztet elkeverjük a tejföllel, majd apránként 2-3 merőkanálnyi meleg levest keverünk hozzá (hőkiegyenlítés). A forrásban lévő leveshez vékony sugárban öntjük a habarást és a levest folyamatos keverés mellett besűrítjük.
Friss petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
Lehet még zöldborsóval és/vagy burgonyával is gazdagítani. (Savanykásan is készülhet, aki szereti, tehet bele fél citrom frissen facsart levét és egy kevés mustárt is.)