Savanyú kolbászleves

Hozzávalók:

  • 6 közepes újburgonya
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 15 dkg bacon
  • zsiradék
  • 0,5 kg darált sertéshús
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • pirospaprika
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 paprika
  • ízlés szerint: fehérborecet / 10%-os ételecet 
  • főzőtejszín
  • 2 ek. liszt

Elkészítés: 

A zsiradékon megfonnyasztjuk a kockára vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a kockázott bacont, majd pár percig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, kevés vizet öntünk alá. Beletesszük a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát, zsírjára pirítjuk (elpároljuk a folyadékot). Pótoljuk az elfőtt folyadékot, a folyamatot még egyszer megismételjük, de most már bőséges vízzel öntjük fel. A levest sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel szórjuk meg. 

Beletesszük a kolbászhúsból készült gombócot, ami az alábbiak szerint készül: 

0,5 kg darált húst összekeverünk sok pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a 2 gerezd zúzott fokhagymát és jól összedolgozzuk.

Pingpong labda nagyságú gombócokat formálunk belőle, majd a levesbe tesszük és addig főzzük a levest, amíg a gombócok majdnem teljesen puhák nem lesznek.

Ekkor beletesszük a kockára vágott burgonyát is, puhára főzzük. (Ízlés szerint fehérbor ecettel / ételecettel ízesítjük. Aki nem szereti a savanykás ételeket, el is hagyhatja belőle.)

Elkészítjük a habarást: 150 ml főzőtejszínt csomómentesre keverünk 2 púpozott evőkanál liszttel. Belekeverünk egy merőkanálnyit a forró levesből, csomómentesre keverjük. Még egy merőkanálnyi levessel “melegítjük” a habarást (hőkiegyenlítés), amit végül vékony sugárban a forrásban lévő levesbe öntjük, ezzel sűrítve azt.

Tálaláskor kínálhatunk hozzá külön tálkában tejfölt is. Adjunk hozzá jófajta kenyeret.