Palócleves

Elkészítés:

  • 1 kg sertéshús (comb / lapocka)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg kockára vágott burgonya
  • 50 dkg ujjnyira vágott zöldbab
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt feketebors
  • 1 csipetnyi majoránna
  • 1 csipetnyi őrölt kömény 
  • friss petrezselyem

Elkészítés:

A kockázott szalonnát zsírjára pirítjuk. Kivesszük az edényből és a visszamaradt zsíron megfonnyasztjuk a kockázott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel, majorannával fűszerezzük és nagyobb lángon néhány percig pirítjuk, amíg a hús saját levet ereszt. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. 

Mérsékeljük a lángot, az edényt fedővel fedjük. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, beletesszük a zöldbabot és a burgonyát és addig főzzük, amíg minden megpuhul.

A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük, teszünk bele egy merőkanál forró levest, csomómentesre keverjük. A folyamatot újból megismételjük, majd a habarást lassan a levesbe csorgatjuk, folyamatos keverés mellett. 

Tálaláskor frissen aprított petrezselyemzölddel hintjük meg a levest.

Kínálhatunk még hozzá kis tálkában tejfölt.