Palócleves

Elkészítés:

  • 1,5 kg sertéshús
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1/2 kg ujjnyira vágott zöldbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt feketebors
  • 2 dl tejföl
  • 1 kg kockára vágott burgonya
  • 2 ek. sertészsír
  • 5 dkg liszt
  • 1 csipetnyi majoránna
  • 1 csipetnyi őrölt kömény

Elkészítés:

A kockázott szalonnát zsírjára pirítjuk. Kivesszük az edényből a szalonnát és a visszamaradt zsíron megfonnyasztjuk a kockázott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, rátesszük a húst és fedő alatt nagyobb lángon kb. 10 percig pirítjuk, amíg a hús saját levet ereszt. Felöntjük vízzel, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a zöldbabot és a burgonyát. 

A zsírból és lisztből világos rántást készítünk. Belekeverjük a tejföld és hozzáadunk egy merőkanálnyit a levesből. Elkeverjük, majd újabb merőkanálnyi levest teszünk bele, és ismét gondosan elkeverjük, majd lassan csorgatva besűrítjük vele a levest. Friss, aprított petrezselyemzölddel hintjük meg a levest.

Kínálhatunk még hozzá kis tálkában tejfölt.