Minestrone

Hozzávalók:

6 főre:

  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. olívaolaj
  • 15 dkg kockázott bacon 
  • 2,5 l alaplé
  • 100 g sűrített paradicsom
  • 2 közepes paradicsom
  • 15 dkg kelbimbó
  • 5-6 kisebb karfiolrózsa
  • 3 közepes sárgarépa
  • 3 közepes petrezselyemgyökér
  • 2 kisebb burgonya
  • 1 kis zellergumó
  • 1 kis karalábé
  • apró tészta ízlés szerint
  • oregánó
  • bazsalikom
  • só 
  • kevés őrölt bors
  • + a tálaláshoz: reszelt parmezán 

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, kockára / karikákra szeljük. Ha a kelbimbók nagyok, megfelezzük. 

Az olívaolajon megfonnyasztjuk az apró kockára vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a bacont és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, rövid ideig pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg a fokhagyma.

Hozzáadjuk a kockázott paradicsomot és kis ideig pároljuk, mérsékeltebb lángon. Beletesszük a paradicsompürét és néhány percig főzzük, gyakori keverés mellett. Felöntjük az alaplével, majd beletesszük a felaprított zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval, bazsalikommal fűszerezzük. 

Amikor a zöldségek majdnem teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a tésztát is és gyakori keverés mellett az ételt készre főzzük. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

 

A hozzávalókat bátran variálhatjuk: tehetünk bele fejtett babot, ceruzababot, kukoricát, kelkáposztalevél csíkokat, stb.