Lencsegulyás

Hozzávalók:

6-8 személyre:

  • 1 kg comb (marha / sertés)
  • 500 g lencse
  • 5 dkg zsír
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 közepes sárgarépa
  • 3 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zeller
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 kis üveg házi lecsó (vagy 1 paradicsom és 1 paprika)
  • őrölt fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény 
  • 2 babérlevél
  • majoránna 

Elkészítés:

A felolvasztott zsíron üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Az edényt lehúzzuk a tűzről, a hagymát őrölt fűszerpaprikával szórjuk meg. Kevés vízzel felöntjük, beletesszük a kis üveg ház lecsót és zsírjára pirítjuk (elpároljuk a folyadékot). Újból kevés vizet adunk hozzá és megint elpároljuk a folyadékot. 

Csak egy nagyon kevés vizet öntünk az edénybe és beletesszük a kockázott húst, mérsékeljük a lángot, az edényt fedővel fedjük le. Időnként megkeverve kb. 10 percig pároljuk a húst, amíg egy kis saját levet enged. A húst sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel és majorannával fűszerezzük.

Beletesszük a lencsét és vizet adunk hozzá (nem túl sokat egyszerre, inkább folyamatosan, kis adagonként pótoljuk a folyadékot). Hozzáadjuk a babérlevelet is. Tehetünk bele egy kis erős paprikát is.

Amikor a hús és a lencse is félpuha, beletesszük a karikákra / kockákra vágott zöldségeket és addig főzzük a levest, amíg minden megpuhul. (Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt folyadékot.)

Forrón tálaljuk.