Gulyásleves

Hozzávalók:

  • 1 kg comb (marhahúsból vagy sertéshúsból)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 közepes burgonya
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes petrezselyemgyökér
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • őrölt pirospaprika
  • 2 ek. sertészsír
  • őrölt kömény 
  • őrölt bors
  • majoránna
  • ízlés szerint: gyufatészta / csipetke.

Elkészítés:

A zsíron megfuttatjuk a kockára vágott füstölt szalonnát. A szalonnát kivesszük és a zsiradékban üvegesre pirítjuk az ugyancsak kockára vágott vöröshagymát. Ezután az edényt félrehúzzuk a tűzről és a hagymát megszórjuk őrölt pirospaprikával. Kevés vízzel öntjük fel, visszatesszük a tűzre.

Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát, zsírjára pirítjuk (elpároljuk a folyadékot). Ismét kevés vízzel öntjük fel és újból zsírjára pirítjuk. Mindig csak apránként pótoljuk a folyadékot. (Ezzel a módszerrel jó sűrű, tartalmas szaftot készíthetünk mind gulyáslevesnél, mind pörkölteknél.)

Beletesszük a kockázott húst, sózzuk, borsozzuk, őrölt borssal, őrölt köménnyel, majoránnával fűszerezzük, megkeverjük és visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a szalonnakockákat is. Mérsékelt lángon fedő alatt pároljuk a húst, folyamatosan – apránként – pótolva az elfőtt folyadékot. 

Ezután hozzátesszük a felkarikázott sárgarépát, gyökeret, felkockázott burgonyát. Amikor a zöldség félpuha, hozzáadjuk a gyufatésztát is. A tészta is felvesz folyadékot, így figyeljünk annak pótlására. Gyakran megkeverve addig főzzük a levest, amíg minden megpuhul.

Tálaláskor kínáljunk hozzá csípős paprikát annak, aki szereti.