Gulyásleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhahús (vagy sertéshús)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kk. köménymag
  • 80 dkg burgonya
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes petrezselyemgyökér
  • 2 zöldpaprika
  • 2 kisebb paradicsom
  • őrölt pirospaprika
  • 2 ek. sertészsír
  • 1/2 kk. őrölt bors
  • 10 dkg füstölt szalonna

Elkészítés:

A zsíron megfuttatjuk a kockára vágott füstölt szalonnát. A szalonnát kivesszük és a zsiradékban megpirítjuk az ugyancsak kockára vágott vöröshagymát. Ha megpirult, az edényt félrehúzzuk a tűzről és a hagymát megszórjuk őrölt pirospaprikával.

Beletesszük a kockázott marhahúst, megkeverjük és visszatesszük a tűzre. Egy fél pohár vízzel fedő alatt kb. 10 percig pároljuk és időnként megkeverjük.

Ezután hozzátesszük a felkarikázott sárgarépát és gyökeret, az egészben hagyott zöldpaprikát és paradicsomot. Ízesítjük sóval, borssal, köménymaggal, és annyi vízzel öntjük fel, ami az egészet ellepi.

Amikor a hús már félig megpuhult, hozzátesszük a kockázott burgonyát. Az elfőtt vizet pótoljuk. A levest készre főzzük.

Tálalás előtt a levesbe csipetkét főzhetünk, külön tálkában csípős darált paprikát kínálhatunk.