Gulyásleves vadkacsamellből

Hozzávalók:

6 személyre:

  • 4 vadkacsa melle húsa (kb. 1 kg) + zúza, szív és máj
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • 2 nagy paradicsom
  • 1 nagy paprika
  • 4 közepes méretű sárgarépa
  • 4 közepes méretű petrezselyem gyökér
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 kisebb karalábé
  • 2 közepes méretű burgonya
  • 1 egész, kisebb csípős paprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • őrölt fűszerpaprika 

Elkészítés:

A vadkacsamellet alaposan megmossuk, leszárogatjuk és kisebb kockákra vágjuk. 

A szalonnát és a vöröshagymát felkockázzuk. 

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk: kockára a zellert, karalábét, burgonyát, paradicsomot, paprikát; karikára a répaféléket. 

A felkockázott szalonna zsírját kisütjük, a szalonnakockákat kivesszük a főzőedényből és félre tesszük. A visszamaradó zsiradékon üvegesre pároljuk a kis kockára szelt vöröshagymát. Az edényt félrehúzzuk a tűzről, a hagymát fűszerpaprikával szórjuk meg. Kevés vizet adunk hozzá. 

Beletesszük a kis kockára vágott paradicsomot és paprikát, majd gyakori keverés mellett zsírjára pirítjuk (elpároljuk a folyadékot). Kevés vizet adunk hozzá és a folyamatot újból megismételjük. 

Beletesszük a húst (vadkacsamellet, szívet, zúzát – de a májat nem!), sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel hintjük meg. Az edényt lefedjük és alacsony lángon pároljuk a húst. Nem kell vizet adni hozzá, mert levet enged. Időközben beletesszük a szalonnakockákat. 

Addig folytatjuk a párolást, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz (kb. 1,5 óra). Kevés vízzel öntjük fel, beletesszük a zöldségféléket és az erős paprikát. Ekkor adjuk hozzá a májat is. Kb. még fél órát főzzük, amíg minden megpuhul.

Megkóstoljuk, ha szükséges, utánízesítjük.

Forrón, jó fajta kenyérrel tálaljuk.