Galambleves

Hozzávalók:

  • 12 balkáni gerle melle húsa
  • 4 közepes sárgarépa
  • 4 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 kisebb zeller
  • néhány kisebb brokkolirózsa
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • friss petrezselyem

Elkészítés:

A galamb melle húsát alaposan megmossuk, főzőedénybe tesszük, hideg vízzel felöntjük. (Minél kevesebb vízzel öntjük fel, annál erősebb lesz, így célszerű nem túlságosan sok vizet használni.)

Nagyon alacsony lángon főzzük, a keletkező habot leszedjük. Amikor már nem habzik tovább, ételízesítővel és őrölt borssal megszórjuk. Amikor a leves kb. egy órája fő, beletesszük a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket és még kb. 45-50 percen át főzzük, lassú tűzön mindaddig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Ekkor a húst és a zöldségeket szűrőlapáttal kiszedjük, a visszamaradó levest sűrű szövésű szitán átszűrjük és egy tiszta edénybe öntjük. 

A zöldségeket (a brokkolit kivéve) karikára, a húst csíkokra szeljük, visszatesszük a levesbe. (A szűrt húslevesből tehetünk egy kisebb edénybe egy keveset, ebben – ha szükséges – főzzünk hozzá tésztát: eperlevelet / cérnametéltet vagy lúdgége tésztát.)

Tálaláskor – annak, aki szereti – kínáljunk hozzá erős paprikát.

 

A galambhús régen főúri, reneszánsz nagy lakomák kedvelt fogása volt. Dédanyáink még főztek belőle levest, mert jól tudták: tápláló, erőt adó finomság, ami jó szolgálatot tesz kismamáknak, lábadozóknak. Sovány húsféle, ami vasban igen gazdag.

Napjainkban már nem olyan szokványos alapanyag, de elegáns éttermekben, vagy olasz és francia gasztronómiában találkozhatunk vele.

Ha van lehetőségünk, próbáljuk ki, hihetetlenül finom leves!