Frankfurti leves

Hozzávalók:

  • 600 g kelkáposzta
  • 3 közepes burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 10 db füstölt virsli 
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • őrölt pirospaprika
  • majoránna
  • 1 ek. zsír
  • 2 púpozott ek. liszt
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A kelkáposztát megmossuk, félbe vágjuk, torzsáját kiszedjük, a leveleket vékony csíkokra szeljük.

A zsiradékot felolvasztjuk, beletesszük a kockára vágott kolozsvári szalonnát és kissé megpirítjuk. Szűrőlapáttal kivesszük a szalonnát és a visszamaradó zsiradékon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát.

Az edényt lehúzzuk a tűzről, és a vöröshagymához adjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a kockázott burgonyát és a csíkokra szelt kelkáposztát. Megszórjuk sóval, borssal, őrölt köménnyel, majorannával és annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi. Fedő alatt mérsékelt lángon főzzük.

Amikor a burgonya már majdnem puha, a levesbe tesszük a felkarikázott virslit. Közben elkészítjük a habarást: a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel és teszünk hozzá egy merőkanálnyit a leves levéből. Csomómentese keverjük, majd a folyamatot még egyszer megismételjük (hőkiegyenlítés). Az ily módon kellően felmelegített habarást vékony sugárban a forrásban lévő leveshez adjuk, folyamatos keverés mellett.

Jól összeforraljuk. Tálaláskor kínálhatunk hozzá még tejfölt.

 

(A képen látható változathoz felhasználtam egy kevés maradék vastagkolbászt is.)