- 600 g kelkáposzta
- 3 közepes burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 10 db füstölt virsli
- só
- őrölt bors
- őrölt kömény
- őrölt pirospaprika
- majoránna
- 1 ek. zsír
- 2 púpozott ek. liszt
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A kelkáposztát megmossuk, félbe vágjuk, torzsáját kiszedjük, a leveleket vékony csíkokra szeljük.
A zsiradékot felolvasztjuk, beletesszük a kockára vágott kolozsvári szalonnát és kissé megpirítjuk. Szűrőlapáttal kivesszük a szalonnát és a visszamaradó zsiradékon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát.
Az edényt lehúzzuk a tűzről, és a vöröshagymához adjuk a zúzott fokhagymát. Beletesszük a kockázott burgonyát és a csíkokra szelt kelkáposztát. Megszórjuk sóval, borssal, őrölt köménnyel, majorannával és annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi. Fedő alatt mérsékelt lángon főzzük.
Amikor a burgonya már majdnem puha, a levesbe tesszük a felkarikázott virslit. Közben elkészítjük a habarást: a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel és teszünk hozzá egy merőkanálnyit a leves levéből. Csomómentese keverjük, majd a folyamatot még egyszer megismételjük (hőkiegyenlítés). Az ily módon kellően felmelegített habarást vékony sugárban a forrásban lévő leveshez adjuk, folyamatos keverés mellett.
Jól összeforraljuk. Tálaláskor kínálhatunk hozzá még tejfölt.
(A képen látható változathoz felhasználtam egy kevés maradék vastagkolbászt is.)