Fácán becsinált leves

Hozzávalók: 

  • 2 egész fácán 
  • 3 petrezselyemgyökér
  • 3 sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 5 dkg kéksajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só / ételízesítő
  • őrölt bors
  • egy citrom leve

Elkészítés:

A fácánokat feldaraboljuk, alaposan megmossuk, leszárogatjuk, majd annyi hideg vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni és mérsékelt lángon főzzük. Időközben a keletkezett habot leszedjük.

Amikor a hús már majdnem teljesen puha, beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket és a szintén egészben hagyott zöldségeket.

Sózzuk, borsozzuk, Vegetával ízesítjük. Addig főzzük a levest, amíg minden megpuhul. 

A zöldségeket, a húst kiszedjük. A húst kicsontozás után darabokra vágjuk, a zöldségeket felszeleteljük. 

A levest leszűrjük. Az étkezési keményítőt kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük. Belemorzsoljuk a kéksajtot és hozzáöntjük a kissé felmelegített főzőtejszínt. Csomómentesre keverjük. 

A forró húslevesből egy evőkanálnyit a kéksajtos habaráshoz adunk, elkeverjük, majd vékony sugárban a leveshez öntjük.

A levesbe tesszük a felaprított húst és zöldségeket, majd jól összeforraljuk. 

Levesünket gazdagíthatjuk zöldborsóval és ízlés szerinti tésztával is. Tálaláskor cseppentsünk bele egy kevés frissen facsart citromlevet.