Édeskömény krémleves

Hozzávalók:

leves:

  • 5 db édeskömény
  • 200 ml főzőtejszín
  • őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Az édesköményt a fokhagyma gerezdekkel annyi vízben puhára főzzük, ami épp ellepi. Sózzuk, borsozzuk, turmixgépben pürésítjük.
Visszaöntjük a főzőedénybe és a tejszínnel összeforraljuk. Ha szükséges, még ízesítjük akár sóval vagy Vegetával. 

(Még finomabb, ha az édesköményt alaplében főzzük puhára. Dekorálhatjuk újhagyma zöld szárából vágott karikákkal, tálalhatjuk ízlés szerinti levesbetéttel.)

gombóc:

  • 175 g füstölt, főtt csülök
  • 1 újhagyma
  • 2 ek. reszelt torma
  • 1 ek. mustár
  • kevés őrölt bors
  • kevés őrölt kömény

Elkészítés:

A csülköt kockákra szeljük, késes aprítóban krémesre dolgozzuk a mustárral, ecetes tormával, majd hozzákeverjük a karikára szelt újhagymát és kevés őrölt borssal, őrölt köménnyel ízesítjük.
Gombócokat formázunk, forró vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.

Az édeskömény krémlevest a gombócokkal tálaljuk.