4 személyre:
- 1,7 l alaplé (vagy ugyanennyi vízben feloldott 2 zöldségleves kocka)
- 500 g édesburgonya (tisztított mennyiség súlya)
- 200 g sárgarépa (tisztított mennyiség súlya)
- egy kis pohár tejföl
- 3 csapott ek. liszt
- só
- őrölt fehérbors
- szárított rozmaring
- őrölt szerecsendió
- + a tálaláshoz: olívaolaj, ropogós zöldségchips (édesburgonyából, céklából)
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és puhára főzzük az alaplében, majd az egészet krémesre turmixoljuk. A leturmixolt levet visszaöntjük a főzőedénybe, sózzuk, borsozzuk, őrölt fehérborssal, szerecsendióval és kevés szárított rozmaringgal fűszerezzük.
A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel. Ha nagyon sűrű a tejföl, kevés vízzel hígítjuk, majd adunk hozzá 2 evőkanálnyit a forró levesből (hőkiegyenlítés). Csomómentesre keverjük.
A leveshez lassan csurgatva, folyamatos keverés mellett öntjük a habarást és jól összeforraljuk.
Tálaláskor megpöttyözzük olívaolajjal, megszórjuk zöldségchips-szel.