Csontleves gazdagon

Hozzávalók:

  • 1,5 kg húsos sertéscsont
  • 4 közepes sárgarépa
  • 4 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 közepes karalábé
  • 10-15 dkg zöldborsó
  • ételízesítő / vagy só
  • őrölt bors
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld

ízlés szerint még: 

  • cérnametélt / eperlevél tészta / csigatészta stb.
  • néhány kelbimbó / kisebb kelkáposzta / kisebb karfiol

Elkészítés:

A húsos csontot alaposan megmossuk, ha szükséges, kettéfűrészeljük, majd egy nagy fazékban, kb. 4 liter hideg vízzel feltesszük főni. Nagyon kis lángon főzzük, szépen, ráérősen. Amikor hab képződik a tetején, azt leszedegetjük. Amikor már nem keletkezik több hab, ételízesítővel, őrölt borssal fűszerezzük és tovább főzzük.  Aki szereti, tehet bele egy hegyes erős zöldpaprikát / cseresznyepaprikát is (vagy akár egy kis kanálka erős házi darált paprikát). 

Amikor a leves lassan forrni kezd, hozzáadjuk a zöldségeket és továbbra is takaréklángon addig főzzük, amíg az összes zöldség megpuhul.

Amikor megfőtt a leves (kb. 2,5 vagy akár 3 óra), kivesszük a húsos csontot és a zöldségeket. A zöldségeket karikára / kisebb kockákra vágjuk, a csontról lefejtjük a húst.

A levet nagyon finom szűrőn átszűrjük. Néhány evőkanálnyi mennyiséget egy kisebb edénybe tesszük és abban főzzük ki puhára a fagyasztott zöldborsót. Ugyanígy járunk el a tésztával is (sokkal finomabb, mintha sima vízben főznénk). 

A leveshez hozzáadjuk a húst és a zöldségeket, külön tálkában kínáljuk hozzá a tésztát. Kínálhatunk mellé még darált erős paprikát.

A levest friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva forrón tálaljuk.