Burgonya krémleves

Hozzávalók:

  • 750 g burgonya
  • 1 liter zöldségleves / húsleves alaplé (vagy 1 liter víz + két húsleveskocka)
  • 200 ml főzőtejszín
  • késhegynyi őrölt fehérbors
  • késhegynyi frissen őrölt szerecsendió

a tálaláshoz ízlés szerint: pirított bacon kockák / levesgyöngy / pirított kenyérkockák / pirított kolbászkarikák, stb.

Elkészítés:

Az alaplébe beletesszük a kockázott burgonyát és puhára főzzük. Ha szükséges sózzuk, ízesítjük őrölt fehérborssal és őrölt szerecsendióval. Az egészet turmixgépbe töltjük, hozzáadjuk a felmelegített főzőtejszínt és összeturmixoljuk. Visszaöntjük a főzőedénybe és egyet forralunk rajta.

Készíthetjük úgy is, hogy a burgonyának csak 2/3-át turmixoljuk, a többit egészben hagyjuk.