Borsóleves grízgaluskával

Hozzávalók:

Leves:

  • 65 dkg (fagyasztott) zöldborsó
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb zellergumó
  • 3 ek. zsír 
  • 2 ek. liszt
  • só / ételízesítő

Rántás:

  • 4 ek. zsír
  • 4 csapott ek. liszt
  • 1 csapott tk. őrölt fűszerpaprika

Grízgaluska:

  • 1 tojás
  • 6 ek. búzadara
  • 3 ek. étolaj
  • apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

Leves:

A sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót megtisztítjuk és felkarikázzuk, illetve kisebb kockákra vágjuk. A három evőkanál zsiradékon nagy lángon megfuttatjuk a felaprított zöldségeket, gyakran megkeverjük. Addig pirítjuk, míg kissé elvesztik nyers színüket. Ekkor megszórjuk két evőkanál liszttel, elkeverjük, majd vízzel felöntjük. Sózzuk és mérsékeltebb lángon főzzük tovább.

Amikor a zöldségek már majdnem teljesen puhák, beletesszük a kiengedett zöldborsót. 

Közben elkészítjük a rántást: a zsiradékon – gyakori keverés mellett – halványbarnára pirítjuk a lisztet, majd levéve a tűzről belekeverjük az őrölt fűszerpaprikát. Kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd a leveshez öntjük és a levest felforraljuk (időnként megkeverve). Megkóstoljuk, ha szükséges, kevés sóval / ételízesítővel még fűszerezzük. 

Grízgaluska:

A felütött és felvert, sózott tojáshoz keverjük a búzadarát és az étolajat. Adunk hozzá kevés aprított petrezselymet is, majd 15-20 percre félretesszük. Ezután bő forró vízben kifőzzük. (Lehet a levesben is főzni, akkor még finomabb, csak arra figyeljünk, hogy ezáltal a zöldségeket ne főzzük szét!)