Ananászos csirkeleves

Hozzávalók:

A megadott mennyiségek kb. 8-10 adag levesnek megfelelőek. Ha szükséges, arányosan csökkentsük a mennyiségeket.

  • 1 kg csirkemell filé
  • 0,5 kg kicsontozott csirke felsőcomb filé
  • 35 dkg friss ananász (konzerv is jó)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 6 ek. olívaolaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 6-8 közepes méretű burgonya
  • 0,5 pritaminpaprika
  • kb. 4 cm-es darab gyömbér
  • ételízesítő
  • 1 kk. római kömény
  • 1 ek. currypor
  • őrölt fehérbors
  • 1 tk. francia darabos mustár
  • ízlés szerint chili / darált erős paprika

Elkészítés:

A húst alaposan megmossuk, papírtörlőn leszárítjuk, majd kockákra vágjuk.

Az olívaolajat felhevítjük, rátesszük az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a csirkét és nagy lángon a húst kifehérítjük.

Ételízesítővel, római köménnyel, curryporral, őrölt fehérborssal, teáskanálnyi francia darabos mustárral fűszerezzük. 

Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a kis kockákra vágott pritaminpaprikát és az ételt jól megkeverjük. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi és az edény alatt mérsékeljük a lángot. 

A burgonyát és az ananászt kisebb kockákra vágjuk, majd az edénybe tesszük és az edényt lefedjük. Kis lángon addig főzzük a levest, amíg a burgonya megpuhul. (Aki szereti a csípős ízeket, tehet bele erős darált paprikát is, vagy akár chilit). 

Forrón, jófajta kovászos kenyérrel tálaljuk.

Ha ragut szeretnénk, habarással sűríthetjük az ételt.