Alma krémleves

Hozzávalók: 

  • 3 db savanykás alma
  • 2 db őszibarack
  • 100 ml 20%-os főzőtejszín
  • liszt 
  • 2-3 ek. cukor
  • késhegyni őrölt fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 db bio citrom leve és héja
  • 1/2 vaníliarúd
  • ízlés szerint: vanília fagylalt 

Elkészítés: 

Az almát, őszibarackot hámozzuk meg, kockázzuk fel, tegyük kis lábasba és öntsük fel 3/4 liter vízzel. Tegyük bele az őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget, 2-3 ek. cukrot, a citrom levét, a citrom reszelt héját és a felhasított 1/2 vaníliarudat. 

Főzzük az egészet puhára. Vegyük ki a vaníliarudat, és a levest botmixerrel pépesítsük. 

Forraljunk rajta még egyet, közben készítsük el a habarást. Egy kis tálkába tegyünk 3-4 ek. lisztet, öntsük hozzá a 100 ml főzőtejszínt, keverjük csomómentesre. Ha a leves forr, egy merőkanállal tegyünk a lisztes habarásba, újból keverjük csomómentesre. 

A forrásban lévő levesbe lassan csurgassuk bele a habarást, kevergessük, amíg csomómentes lesz. (Ha esetleg apró csomók vannak még benne, botmixerrel lehet szépen tovább egyneműsíteni.) 

Hagyjuk kihűlni, majd tegyük kis időre a mélyhűtőbe, hogy jéghideg legyen.

Tálaláskor tegyünk bele kevés vanília fagylaltot, díszítsük mentalevélkével.