Zsemlegombóc

Hozzávalók:

  • 30 dkg száraz kenyérkocka
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 12 dkg vöröshagyma
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 db tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szerecsendió
  • petrezselyem vagy snidling

Elkészítés: 

A kenyérkockákat egy nagy tálba tesszük. A tojást a tejjel, sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával összekeverjük.

A kockázott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a kockázott sonkát és tovább pirítjuk néhány percig, majd a kenyérkockákhoz öntjük, a tojásos tejjel együtt. 

Jól elkeverjük, tovább finomítjuk vaj, reszelt parmezán, liszt, apróra vágott petrezselyem vagy snidling hozzáadásával.

Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, majd 20 perc alatt forró vízben készre főzzük.

 

Ezt a receptet ennél az ételhez is használtam: nyúl vadasan.


Spenótos zsemlegombóc 

Akár pörköltekhez, szaftos vadhúsokhoz is.

Hozzávalók:

20 gombóchoz: 

  • 45 dkg fagyasztott leveles spenót
  • 40 dkg szikkadt kenyér
  • 4 db tojás
  • 4 dl tej
  • 4 db újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg búzaliszt
  • 8 dkg rétesliszt 
  • bors
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés: 

A kenyeret “levesbetét” nagyságú kockákra vágjuk és meglocsoljuk a 4 dl langyos tejjel. Félretesszük, hadd szívja magába a tejet.

Közben az újhagymát vékony karikákra szeljük, a fokhagymát összezúzzuk. A vajon üvegesre pároljuk a kétféle hagymát, majd rátesszük a fagyasztott spenótot (nem kell kiengedni előtte). Addig pároljuk, míg az összes nedvesség elfő belőle. 

Hagyjuk kihűlni a spenótot, majd hozzáadjuk a felszelt kenyérhez. Beleütjük a négy tojást, hozzákeverjük a kétféle lisztet, sózzuk, borsozzuk és kevés frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.

Nedves kézzel kb. teniszlabda nagyságú gombócokat formázunk belőle és gyöngyöző – de nem lobogó – vízben kb. 10-12 perc alatt megfőzzük (amikor feljönnek a víz tetejére, kiszedhetjük őket).

 

Ezt a receptet ennél az ételhez is használtam: sertéspörkölt.