4 személyre:
- 6-7 nagyobb burgonya
- 6 közepes sárgarépa
- 1 közepes zellergumó
- 1 közepes feketeretek
- 4 közepes vöröshagyma
- 4 közepes lila hagyma
- 2-3 szál újhagyma
- 8-10 fokhagymagerezd
- egy kisebb lila káposzta fele
- só
- olívaolaj
- rozmaring
- 1 nagyobb citrom
Elkészítés:
A sárgarépát, burgonyát, zellert, feketeretket és a hagymaféléket megpucoljuk. A lila káposzta külső leveleit leszedjük. A káposzta felét hosszában 4 cikkre szeljük úgy, hogy a torzsa a leveleket egyben tartsa.
Az újhagymát egészben is hagyhatjuk.
A citromot igen alaposan, forró víz alatt megsikáljuk (amennyiben nem bio citrom), majd cikkekre szeljük.
A zöldségeket nagyjából azonos méretű kockákra vágjuk, majd tálba téve sózzuk, olívaolajjal megöntözzük, őrölt rozmaringgal enyhén megszórjuk, végül jól összeforgatjuk az egészet.
A zöldséget tűzálló tálba tesszük át, ráfektetjük a citromszeletkéket. Kevés vizet öntünk rá, majd alufóliával fedjük és jó meleg sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
A citrom mediterrán üdeséget varázsol zöldségünknek. Ez a köret jól illik egyben sült, de nem száraz húsokhoz. Bármilyen zöldséget felhasználva elkészíthetjük: tehetünk bele brokkolit, karfiolt, édesburgonyát, kelbimbót, stb.
Ezt a receptet ennél az ételnél is használtam: kecskecomb.