Tepsis zöldség

Hozzávalók:

4 személyre:

  • 6-7 nagyobb burgonya
  • 6 közepes sárgarépa
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 közepes feketeretek
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 4 közepes lila hagyma
  • 2-3 szál újhagyma
  • 8-10 fokhagymagerezd
  • egy kisebb lila káposzta fele
  • olívaolaj
  • rozmaring
  • 1 nagyobb citrom 

Elkészítés:

A sárgarépát, burgonyát, zellert, feketeretket és a hagymaféléket megpucoljuk. A lila káposzta külső leveleit leszedjük. A káposzta felét hosszában 4 cikkre szeljük úgy, hogy a torzsa a leveleket egyben tartsa. 

Az újhagymát egészben is hagyhatjuk.

A citromot igen alaposan, forró víz alatt megsikáljuk (amennyiben nem bio citrom), majd cikkekre szeljük. 

A zöldségeket nagyjából azonos méretű kockákra vágjuk, majd tálba téve sózzuk, olívaolajjal megöntözzük, őrölt rozmaringgal enyhén megszórjuk, végül jól összeforgatjuk az egészet.

A zöldséget tűzálló tálba tesszük át, ráfektetjük a citromszeletkéket. Kevés vizet öntünk rá, majd alufóliával fedjük és jó meleg sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.

 

A citrom mediterrán üdeséget varázsol zöldségünknek. Ez a köret jól illik egyben sült, de nem száraz húsokhoz. Bármilyen zöldséget felhasználva elkészíthetjük: tehetünk bele brokkolit, karfiolt, édesburgonyát, kelbimbót, stb.

Ezt a receptet ennél az ételnél is használtam: kecskecomb