Polenta

Hozzávalók:

2 főre:

  • 500 ml tej
  • néhány egész fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma összeroppantva 
  • 1 babérlevél
  • 150 g finom szemű kukoricadara
  • 20 g vaj
  • 2 ek. olívaolaj

Elkészítés: 

A tejet fazékba tesszük, beledobjuk a borsot, fokhagymát, babérlevelet. Felforrósítjuk (nem kell felforralni). Levesszük a tűzről és 30 percig állni hagyjuk, hogy a folyadék jól átvegye a fűszerek ízét.

Az ízesített tejet leszűrjük, gyöngyözésig forraljuk, majd vékony sugárban hozzáöntjük a kukoricadarát és közben folyamatosan keverjük. Beledobjuk a vajat, ízesítjük sóval és borssal, majd 6-8 perc alatt készre főzzük. 

2 cm vastagon kisebb tepsibe simítjuk, kézzel kissé lenyomkodjuk.

A kihűlt polentát felszeleteljük. Egy tapadásmentes serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk és a polenta darabokat oldalanként 2-3 percig pirítjuk, amíg aranybarna kérget kap. 

Ezt a receptet ennél az ételnél is használtam: polenta gombával.


Sült polenta (alaprecept) 

Hozzávalók:

4 személyre

  • 1,2 l víz
  • 35 dkg nagy szemű kukoricadara
  • 1 csapott ek. só

Elkészítés:

A vizet a sóval edénybe tesszük és felforraljuk. 

A kukoricadarát lassan a forró vízbe öntjük és folyamatosan kevergetjük habverővel, nehogy csomós legyen. Lassú tűzön kb. 30 percig főzzük, fakanállal is többször jól átkeverve, nehogy az alja leégjen. Sűrű masszát fogunk kapni. (Amikor a polenta még meleg, tehetünk bele 5-6 dkg vajat is, ettől lágyabb, krémesebb lesz.)

Az elkészült polentát hideg vízzel átöblített tepsibe simítjuk egyenletes vastagságban, majd letakarjuk és kis ideig állni hagyjuk.

Ha teljesen kihűlt, szépen szeletelhető és fogyasztásra kész, de ízlés szerint sütőben / serpenyőben (kevés olvasztott vajjal) vagy akár grillen is átsüthető, így még finomabb lesz. Hagyjuk kissé megpirulni az alját.