Mediterrán köles

Hozzávalók:

  • 200 g köles
  • 140 g olívaolajban eltett, szárított paradicsom 
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 200 g leveles spenót (fagyasztott)
  • 10-12 db koktélparadicsom
  • 20 dkg krémfehér sajt 
  • magozott fekete olajbogyó ízlés szerint 

Elkészítés:

A kölest háromszoros mennyiségű, sós, forró vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. 

A spenótot megfuttatjuk az olívaolajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, még egy kis ideig pirítjuk. Összeaprítjuk az olívaolajban eltett, napon szárított paradicsomot és a spenóthoz adjuk. Önthetünk bele egy kevés fűszeres olajat is, amiben a paradicsom állt. Még néhány percig pirítjuk, majd félre tesszük, hűlni hagyjuk. 

A kölest összekeverjük a spenótos-paradicsomos keverékkel és adunk hozzá kis kockákra vágott krémfehér sajtot és félbe vágott fekete olajbogyót. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek.

Az alapötletet tovább variálhatjuk: adjunk hozzá lazacot / tonhalat / csirkemell csíkokat, stb. 

Fogyaszthatjuk előételként, salátaként, köretként grillezett, roston sült húsok mellé. Gyors és szuper egészséges!