Krumpligombóc

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya (lisztes fajtájú)
  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 4-5 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A burgonyát héjastól alaposan megmossuk, majd főzőedénybe tesszük és bőséges hideg vízzel felöntjük, puhára főzzük (ez a burgonya nagyságától függően 35-40 perc). Leöntjük a vizet a burgonyáról és meghámozzuk.

Tálba tesszük a krumplit és még melegen burgonyanyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és az enyhén felvert két tojást, majd jól összedolgozzuk (még melegen!). (Ha megvárjuk, míg az összetört burgonya kihűl és csak utána dolgozzuk hozzá a lisztet, akkor egyrészt nagyon sok lisztet fog felvenni – ettől kemények lesznek a gombócok, – másrészt a massza gyúrás közben ragadós, kezelhetetlen lesz.) 

Egy nagy főzőedényben bőséges mennyiségű, sós vizet forralunk.

Kb. 2 ujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket kb. hüvelykujjnyi nagyságban felszelünk. (A munkalapot nem kell lisztezni, a massza nem ragad le. Ha nem lisztes fajtájú a burgonya, és a massza mégis leragad, kevés lisztet szórjunk a munkalapra.) 

A felaprított darabokból hosszúkás gombócokat formázunk, mindkét oldalukba kissé belemélyesztjük a villát, majd a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrővel kiszedjük a gombócokat, hideg víz alatt átöblítjük, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük.

Az elkészült gombócokra időnként csorgatunk egy kevés olívaolajat és átkeverjük, hogy a gombócok ne ragadjanak össze.

 

Kiváló köret például vadashoz, ha már unjuk hozzá a zsemlegombócot.