Hasselback burgonya

Hozzávalók:

  • személyenként: 2 db közepes burgonya
  • burgonyánként 1 tk. olívaolaj
  • kevés olvasztott vaj
  • szárított oregánó / vagy rozmaring
  • + olívaolaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, megszárogatjuk, majd 3-4 mm-enként bevágásokat ejtünk a felületén úgy, hogy ne vágjuk át teljesen a burgonyát (de a vágás jó mély legyen).

Mindegyik burgonyát meglocsoljuk egy teáskanál olívaolajjal és megsózzuk. Olívaolajjal kikent tepsibe tesszük és előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb. 40-50 perc, a burgonya méretének függvényében).

Amikor elkezd egy kis színt kapni, olvasztott vajjal elkevert oregánóval locsoljuk meg mindegyiket, visszatoljuk a tepsit a sütőbe és a kívánt szín eléréséig sütjük a burgonyákat.

Kívül ropogós, belül pedig vajpuha lesz.

Gazdagíthatjuk sajttal, füstölt szalonnával, kolbászkarikákkal, hagymával, stb. 

 

Ezt a receptet ennél az ételnél is használtam: fácánmell rántva.