Burgonyapüré

Hozzávalók: 

4 személyre: 

  • 80 dkg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • kevés őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, alaposan megmossuk, kockára vágjuk és annyi sós vízben, ami ellepi, feltesszük főni. Addig főzzük, amíg villával könnyedén össze tudjuk törni.

Ekkor leöntjük róla a vizet, a burgonyát krumplinyomóval jól összetörtjük. Hozzáadjuk a meleg tejet és a szobahőmérsékletű vajat, az őrölt szerecsendiót (kevés is elég, mert aromás fűszer).

Ha szükséges, sózzuk, majd jól összedolgozzuk. Botmixerrel még krémesebbé tudjuk tenni.

Tippek:

  • Használhatunk a tej helyett tejszínt is, ekkor még krémesebb lesz a végeredmény.
  • Aki szereti, tehet bele kevés zúzott fokhagymát is.
  • A burgonya egy részét helyettesíthetjük édesburgonyával (batáta), ekkor viszont az édeskés ízt lehet egy kevés őrölt fehérborssal ellensúlyozni. A végeredmény gyönyörű napságra püré lesz (A batáta nagyon egészséges!) Hasonló szín- és ízeredményt érhetünk el, ha a krumpli egy részét sárgarépára cseréljük.
  • Ha meg akarjuk újítani a krumplipürénket, gazdagíthatjuk kevés megfonnyasztott, apróra vágott spenótlevéllel vagy medvehagymával.
  • Keverhetünk hozzá egy kis pestot is. 

 

Ezt a receptet ennél az ételnél is használtam: vadnyúl cseréptálban.