Hozzávalók:
4 személyre:
- 80 dkg burgonya
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- só
- kevés őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, alaposan megmossuk, kockára vágjuk és annyi sós vízben, ami ellepi, feltesszük főni. Addig főzzük, amíg villával könnyedén össze tudjuk törni.
Ekkor leöntjük róla a vizet, a burgonyát krumplinyomóval jól összetörtjük. Hozzáadjuk a meleg tejet és a szobahőmérsékletű vajat, az őrölt szerecsendiót (kevés is elég, mert aromás fűszer).
Ha szükséges, sózzuk, majd jól összedolgozzuk. Botmixerrel még krémesebbé tudjuk tenni.
Tippek:
- Használhatunk a tej helyett tejszínt is, ekkor még krémesebb lesz a végeredmény.
- Aki szereti, tehet bele kevés zúzott fokhagymát is.
- A burgonya egy részét helyettesíthetjük édesburgonyával (batáta), ekkor viszont az édeskés ízt lehet egy kevés őrölt fehérborssal ellensúlyozni. A végeredmény gyönyörű napságra püré lesz (A batáta nagyon egészséges!) Hasonló szín- és ízeredményt érhetünk el, ha a krumpli egy részét sárgarépára cseréljük.
- Ha meg akarjuk újítani a krumplipürénket, gazdagíthatjuk kevés megfonnyasztott, apróra vágott spenótlevéllel vagy medvehagymával.
- Keverhetünk hozzá egy kis pestot is.
Ezt a receptet ennél az ételnél is használtam: vadnyúl cseréptálban.