Túrófánk light

Hozzávalók:

kb. 25 darabhoz:

Fánk:

  • 50 dkg zsírszegény tehéntúró,
  • 6 tojás,
  • kevés folyékony sztívia
  • 12 ek. zabpehelyliszt (alaposan átszitálva),
  • fél tasak sütőpor,
  • kb. 1 dl alacsony zsírtartalmú tej,
  • egy kis marék mazsola (el is hagyható),
  • csipetnyi só,
  • a sütéshez: kókuszzsír.

Pezsgőkrém:

  • 5 dl száraz pezsgő,
  • kis darab fahéj,
  • néhány szem szegfűszeg,
  • fél citrom reszelt héja,
  • folyékony sztívia,
  • 4 tojás sárgája,
  • 3 csapott ek. zabpehelyliszt.

Elkészítés:

Előbb a pezsgőkrémet készítjük el. A fehérbort a fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal felforraljuk, kevés ideig forrni hagyjuk (így jelentősen elpárolog az alkohol tartalma). 

4 tojás sárgáját nagyon habosra keverünk, folyékony sztíviával édesítjük és apránként hozzákeverjük a zabpehely lisztet. Csomómentesre dolgozzuk.

A felforralt pezsgőt vékony sugárban öntve folyamatos keverés mellett hozzákeverjük a tojások felvert sárgájához, visszaöntjük az egészet a főzőedénybe, majd mérsékelt lángon, folyamatosan keverve besűrítjük. 

Félre tesszük, hűlni hagyjuk. Amikor langyos, csillagcsöves nyomózsákba tesszük és hűtőben hagyjuk jó hidegre hűlni. 

Fánk:

A zabpehely lisztet alaposan átszitáljuk, a szitán esetlegesen fennmaradó nagyobb rost darabokat kidobjuk. A liszthez keverjük a sót és a sütőport. 

A 6 tojást szétválasztjuk sárgájára és fehérjére. A tojások sárgáját világosra, habosra verjük kézi mixer segítségével. 

A túrót villával jól áttörjük, folyékony sztíviával édesítjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a mazsolát, majd hozzákeverjük a jól felvert tojássárgáját. Ezután kis adagokban belekeverjük a lisztet és jól eldolgozzuk. 

Kemény habbá verjük a tojások fehérjét, majd nagy, széles mozdulatokkal, kis adagokban hozzákeverjük a túrós masszához, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. 

Felhevítjük a kókuszzsírt, majd két kanál segítségével kis gombócokat ejtünk a sütőedénybe, kissé ellapogatjuk a halmokat és a fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, hogy a kókuszzsír ne legyen túl forró, mert akkor a fánk külseje hamar megég, belseje viszont nyers marad.

Papírtörlővel fedett tálcára szedjük a megsült túrófánkokat, tányérra teszünk néhány darabot és a jól lehűtött pezsgőkrémmel díszítve tálaljuk. 

 

Habkönnyű, ellenállhatatlan finomság! Bár egészségesebb hozzávalókat tartalmaz, mint a hagyományos változat, ügyeljünk egészségünkre és fogyasszuk mértékkel!