Hozzávalók:
kb. 25 darabhoz:
Fánk:
- 50 dkg zsírszegény tehéntúró,
- 6 tojás,
- kevés folyékony sztívia,
- 12 ek. zabpehelyliszt (alaposan átszitálva),
- fél tasak sütőpor,
- kb. 1 dl alacsony zsírtartalmú tej,
- egy kis marék mazsola (el is hagyható),
- csipetnyi só,
- a sütéshez: kókuszzsír.
Pezsgőkrém:
- 5 dl száraz pezsgő,
- kis darab fahéj,
- néhány szem szegfűszeg,
- fél citrom reszelt héja,
- folyékony sztívia,
- 4 tojás sárgája,
- 3 csapott ek. zabpehelyliszt.
Elkészítés:
Előbb a pezsgőkrémet készítjük el. A fehérbort a fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal felforraljuk, kevés ideig forrni hagyjuk (így jelentősen elpárolog az alkohol tartalma).
4 tojás sárgáját nagyon habosra keverünk, folyékony sztíviával édesítjük és apránként hozzákeverjük a zabpehely lisztet. Csomómentesre dolgozzuk.
A felforralt pezsgőt vékony sugárban öntve folyamatos keverés mellett hozzákeverjük a tojások felvert sárgájához, visszaöntjük az egészet a főzőedénybe, majd mérsékelt lángon, folyamatosan keverve besűrítjük.
Félre tesszük, hűlni hagyjuk. Amikor langyos, csillagcsöves nyomózsákba tesszük és hűtőben hagyjuk jó hidegre hűlni.
Fánk:
A zabpehely lisztet alaposan átszitáljuk, a szitán esetlegesen fennmaradó nagyobb rost darabokat kidobjuk. A liszthez keverjük a sót és a sütőport.
A 6 tojást szétválasztjuk sárgájára és fehérjére. A tojások sárgáját világosra, habosra verjük kézi mixer segítségével.
A túrót villával jól áttörjük, folyékony sztíviával édesítjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a mazsolát, majd hozzákeverjük a jól felvert tojássárgáját. Ezután kis adagokban belekeverjük a lisztet és jól eldolgozzuk.
Kemény habbá verjük a tojások fehérjét, majd nagy, széles mozdulatokkal, kis adagokban hozzákeverjük a túrós masszához, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Felhevítjük a kókuszzsírt, majd két kanál segítségével kis gombócokat ejtünk a sütőedénybe, kissé ellapogatjuk a halmokat és a fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, hogy a kókuszzsír ne legyen túl forró, mert akkor a fánk külseje hamar megég, belseje viszont nyers marad.
Papírtörlővel fedett tálcára szedjük a megsült túrófánkokat, tányérra teszünk néhány darabot és a jól lehűtött pezsgőkrémmel díszítve tálaljuk.
Habkönnyű, ellenállhatatlan finomság! Bár egészségesebb hozzávalókat tartalmaz, mint a hagyományos változat, ügyeljünk egészségünkre és fogyasszuk mértékkel!