Farsangi fánk light

Hagyományos, szalagos fánk receptem vettem alapul és picit megreformáltam:

Hozzávalók:

kb. 18-20 kis fánkhoz:

• 3 dkg friss élesztő,
• 3 dl meleg, de nem forró tej,
• 1 ek. porcukor,
• 25 dkg zabpehelyliszt,
• 25 dkg kelt tésztához való fehér liszt,
• 5 dkg nagyon puha vaj,
• 2 tojás sárgája,
• kevés rumaroma,
kókuszolaj a sütéshez.

Elkészítés:
A meleg tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot és adunk hozzá egy ek. fehér lisztet. Jól elkeverjük, hagyjuk felfutni.

A kétféle lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a puha vajat és a felfuttatott élesztőt, egy kevés rumot (vagy rumaromát), majd sima, ruganyos tésztává gyúrjuk és lefedve kétszeresére kelesztjük meleg, huzatmentes helyen.
Kinyújtjuk 1,5 ujjnyi vastagra, kiszaggatjuk, közepét benyomjuk, lefedve még fél órát kelesztjük.
Végül forró kókuszolajban pirosra sütjük. Ízlés szerint porcukorral hintve és / vagy (cukormentes) lekvárral tálaljuk.

Kissé tömörebb a tésztája, laktat, de nem elnehezítve telít. Szokatlan, de nagyon szerethető!