Churros light

Hozzávalók:

  • 4 dl víz
  • 20 dkg vaj
  • nagy csipet 
  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 4 tojás
  • kevés vaníliaaroma 
  • kevés folyékony sztívia
  • kókuszzsír a sütéshez
  • + fahéjjal elkevert kristályos sztívia a szóráshoz 

Elkészítés:

A vizet a vajjal, a sóval és vanília aromával felforraljuk, majd beleöntjük a lisztet és nagyon gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük, addig, amíg a massza egynemű lesz és elválik az edény falától. Levesszük az edényt a tűzről, félre tesszük hűlni. 

Amikor langyosra hűlt, egyenként alaposan beledolgozzuk a tojásokat. Csillagcsöves habzsákba tesszük a masszát, majd felhevített olajba arasznyi csíkokat nyomunk és aranybarnára sütjük. Papírtörlővel fedett tálba szedjük, majd onnan azonnal átemeljük egy magasabb falú edénybe, amibe előzőleg fahéjjal elkevert kristályos sztíviát tettünk és abban meghempergetjük. 

(Minél vékonyabb a csillagcső, annál ropogósabb lesz a végeredmény. Nem célszerű túl nagy csövet használni, hogy a fánk belseje is kellőképp átsüljön. Sütés közben óvatosan húzzuk szét a fánkokat, mert “ragaszkodnak” egymáshoz. Jó tanács: csak akkor fogjunk hozzá, ha jó minőségű, vászon habzsákunk van. Az egyszer használatos nem lesz jó, mert szinte biztos, hogy ki fog repedni.

Gyors, finom, szinte elronthatatlan fánk. 

Ötlet: Készíthetünk hozzá hamis csokiöntetet is karobporból: 4 ek. karobport jól elkeverünk 2 dl vízzel, majd kis edényben, alacsony lángon melegítjük. Amikor egy picit sűrűbb, belekeverünk 2 tojás sárgáját, hozzáadunk egy ek. zabpehely lisztet, és gyors mozdulatokkal besűrítjük. A karob nagyon egészséges, remek alternatívája a kakaópornak. A karobról és számtalan áldásos tulajdonságáról itt olvashatsz bővebben.