Zöldbabos őzsült

Hozzávalók:

  • 1,5 kg őzcomb
  • 30 dkg sárga hüvelyű zöldbab
  • 3 db (nagyobb) sárgarépa
  • 3 db (nagyobb) petrezselyemgyökér
  • 1 db kisebb zellergumó
  • 4 ek. vaddisznózsír (vagy sertészsír)
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. liszt
  • 3-4 dl száraz vörösbor
  • bors
  • őrölt babér
  • tárkony
  • borsikafű

Elkészítés:

A kicsontozott őzcombot 6-7 kisebb darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A jól felhevített zsíron hirtelen kérget sütünk a húsokra. A húsokat kiszedjük.

A visszamaradó zsiradékon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a karikára vágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret és a kockákra vágott zellert. Nagy lángon pirítjuk a zöldségeket. Néhány perc után, amikor elvesztik nyers színűket, a lángot mérsékeljük és a zöldségeket  megszórjuk a liszttel. Jól elkeverjük, kevés vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk.

A sütőt előmelegítjük. 

Tepsibe tesszük az elősütött húsokat és hozzáöntjük a zöldséges pecsenyelevet. Beletesszük a felengedett zöldbabot is. A pecsenyelevet fűszerezzük kevés tárkonnyal, borsikafűvel és őrölt (vagy egész) babérral. 

Alufóliával fedjük a tepsit és addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak. 

A zöldségeket szűrőlapáttal kiszedjük.

A szafthoz öntjük a vörösbor felét és némi vizet. Az edényt alufóliával fedjük és tovább sütjük a húst. Időnként ellenőrizzük, mert a szaft sűrűsödik és ilyenkor a vizet pótolni kell. Adjuk hozzá a vörösbor másik felét is. 

Ha a hús megpuhult (kb. 2 óra), a tepsibe visszaöntjük a zöldségeket és összemelegítjük az ételt.

Megkóstoljuk a szaftot, ha szükséges, utánízesítjük. 

Burgonyakrokettel / rizzsel tálaljuk.