- 3 db vadkacsa melle húsa
- 2 db fácán melle húsa és felső combjai (mindösszesen 1,5 kg vadszárnyas hús)
- 20 dkg sárga hüvelyű zöldbab
- 3 db (nagyobb) sárgarépa
- 3 db (nagyobb) petrezselyemgyökér
- 1 db kisebb zellergumó
- 1 db kisebb karalábé
- 10 dkg zöldborsó
- 4 ek. vaddisznózsír (vagy sertészsír)
- 2 db közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. liszt
- 4 dl száraz vörösbor
- só
- őrölt bors
- őrölt babér
Elkészítés:
Az alaposan megmosott, leszárogatott húsokat sózzuk, borsozzuk, majd a jól felhevített zsíron hirtelen kérget sütünk rájuk. A húsokat kiszedjük, félre tesszük.
Mérsékeljük a lángot az edény alatt és a visszamaradó zsiradékon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a karikára vágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, a kockákra vágott zellert és karalábét. Nagy lángon néhány percig pirítjuk a zöldségeket. Amikor elvesztik nyers színűket, a lángot mérsékeljük és a zöldségeket megszórjuk liszttel. Jól elkeverjük, 4 dl vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk.
A sütőt előmelegítjük.
Tepsibe tesszük az elősütött húsokat és hozzáöntjük a zöldséges pecsenyelevet. Beletesszük a felengedett zöldbabot is. A pecsenyelevet fűszerezzük egész babérral és beleöntjük a vörösbor felét.
Alufóliával fedjük a tepsit és addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A zöldségeket szűrőlapáttal kiszedjük.
A szafthoz öntjük a vörösbor másik felét és némi vizet. Az edényt alufóliával fedjük és tovább sütjük a húst. Időnként ellenőrizzük, mert a szaft sűrűsödik és ilyenkor a vizet pótolni kell.
Ha a hús megpuhult (kb. 2 óra), a tepsibe visszaöntjük a zöldségeket és összemelegítjük az ételt.
Megkóstoljuk a szaftot, ha szükséges, utánízesítjük.
Köretként dödöllét készítettem hozzá, ami kiválóan illik a szaftos vadételekhez.
Krokettel, párolt rizzsel, vagy burgonyapürével is finom.