6 személyre:
- 1,5 kg vadhús (őz / szarvas / vaddisznó / muflon)*
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 1 db paradicsompüré (150 g)
- 4 közepes sárgarépa
- 1 kisebb zellergumó
- 3 paradicsom
- só
- őrölt bors
- majoranna
- zsiradék
- 500 g metélt tészta
- ízlés szerint sajt (de el is hagyható)
Elkészítés:
A vadhúst alaposan megmossuk, leszárogatjuk, majd apró kockákra vágjuk.
Szintén kis kockákra aprítjuk a vöröshagymát, a sárgarépát, a zellergumót és a paradicsomokat. A felmelegített zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a zellert, sárgarépát és erős tűzön, gyakran megkeverve addig pirítjuk, míg a zöldségek elvesztik nyers színüket.
Rátesszük a kockázott paradicsom, a paradicsompürét, kevés vizet öntünk rá és még néhány percig pirítjuk az egészet. Hozzáadjuk a vadhúst, némi folyadékot és fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. fél óráig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a sót, az őrölt borsot, a majorannát. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. A ragut – a vad korától függően kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük.
A ragut a kifőtt metélt tésztával tálaljuk. Megszórhatjuk sajttal is, de anélkül is finom.
* Ez a recept akkor is jól alkalmazható, ha kevésbé értékes húsrészeink vannak. Én például őznyakból készítettem, amit a párom szépen kicsontozott. Ő ezt eredendően levesnek tette el a fagyasztóba, de nekem az őzhús túl erős, sötét színű levest ad, így kevésbé szeretem – vadraguhoz viszont teljesen jó ez a hús is.