Vadragu metélt tésztával

Hozzávalók:

6 személyre:

  • 1,5 kg vadhús (őz / szarvas / vaddisznó / muflon)*
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsompüré (150 g)
  • 4 közepes sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 3 paradicsom
  • őrölt bors
  • majoranna
  • zsiradék
  • 500 g metélt tészta
  • ízlés szerint sajt (de el is hagyható)

Elkészítés:

A vadhúst alaposan megmossuk, leszárogatjuk, majd apró kockákra vágjuk. 

Szintén kis kockákra aprítjuk a vöröshagymát, a sárgarépát, a zellergumót és a paradicsomokat. A felmelegített zsiradékon üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a zellert, sárgarépát és erős tűzön, gyakran megkeverve addig pirítjuk, míg a zöldségek elvesztik nyers színüket.

Rátesszük a kockázott paradicsom, a paradicsompürét, kevés vizet öntünk rá és még néhány percig pirítjuk az egészet. Hozzáadjuk a vadhúst, némi folyadékot és fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. fél óráig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a sót, az őrölt borsot, a majorannát. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. A ragut – a vad korától függően kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. 

A ragut a kifőtt metélt tésztával tálaljuk. Megszórhatjuk sajttal is, de anélkül is finom.

 

* Ez a recept akkor is jól alkalmazható, ha kevésbé értékes húsrészeink vannak. Én például őznyakból készítettem, amit a párom szépen kicsontozott. Ő ezt eredendően levesnek tette el a fagyasztóba, de nekem az őzhús túl erős, sötét színű levest ad, így kevésbé szeretem – vadraguhoz viszont teljesen jó ez a hús is.