- 1 vadnyúl feldarabolva
- 1 liter tej
- 8 gerezd fokhagyma
- zsír
Házi vadfűszersó:
- 2 tk. borókabogyó
- 8-10 db babérlevél
- 1 tk. szemes bors
- 1 tk. koriandermag
- 1 tk. szárított tárkonylevél
- 1 tk. szárított rozmaring
- 1 tk. szárított majoranna
- 2 tk. só
Elkészítés:
A feldarabolt, alaposan megmosott, leszárogatott nyulat edénybe tesszük és felöntjük a zúzott fokhagymával elkevert tejjel. (A tej mindenhol lepje el a húst.) Alufóliával fedjük az edényt és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap kivesszük a húst a tejből, lecsepegtetjük.
A házi vadfűszersó hozzávalóit (kávétól alaposan, teljesen megtisztított) kávédarálóba tesszük és megőröljük, majd a vadhúst mindenhol megszórjuk / bedörzsöljük vele. A húst kizsírozott, magas falú tepsibe tesszük, néhány evőkanál zsírt teszünk a húsok tetejére, kb. egy deci vizet öntünk alá, lefedjük és előmelegített sütőben 2-2,5 óra alatt (nem hirtelen tűzön, szépen, lassan) megsütjük.
(Sütés közben, nagyjából félidőben fordítsuk meg a húsokat. Száraz vörösbort is önthetünk hozzá. Végig alufólia alatt sütve szaftos és puha lesz. Ne vegyük le a végén sem a fóliát, nehogy kiszáradjon a hús felszíne.)
Burgonyapürével, hagymás tört burgonyával, burgonyakrokettel, burgonyarösztivel vagy frissen sütött dödöllével tálaljuk.
(Én a sült zsírjával meglocsolt tört burgonyával tálaltam és adtam hozzá házi ecetes alma és ecetes szilva savanyúságot – páratlan ízkavalkád! Nagyon finom hozzá a párolt káposzta is!)