Vadnyúlsült házi vadfűszersóval

Hozzávalók:

  • 1 vadnyúl feldarabolva
  • 1 liter tej
  • 8 gerezd fokhagyma
  • zsír

Házi vadfűszersó:

  • 2 tk. borókabogyó
  • 8-10 db babérlevél
  • 1 tk. szemes bors
  • 1 tk. koriandermag
  • 1 tk. szárított tárkonylevél
  • 1 tk. szárított rozmaring
  • 1 tk. szárított majoranna
  • 2 tk. só 

Elkészítés:

A feldarabolt, alaposan megmosott, leszárogatott nyulat edénybe tesszük és felöntjük a zúzott fokhagymával elkevert tejjel. (A tej mindenhol lepje el a húst.) Alufóliával fedjük az edényt és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap kivesszük a húst a tejből, lecsepegtetjük. 

A házi vadfűszersó hozzávalóit (kávétól alaposan, teljesen megtisztított) kávédarálóba tesszük és megőröljük, majd a vadhúst mindenhol megszórjuk / bedörzsöljük vele. A húst kizsírozott, magas falú tepsibe tesszük, néhány evőkanál zsírt teszünk a húsok tetejére, kb. egy deci vizet öntünk alá, lefedjük és előmelegített sütőben 2-2,5 óra alatt (nem hirtelen tűzön, szépen, lassan) megsütjük. 

(Sütés közben, nagyjából félidőben fordítsuk meg a húsokat. Száraz vörösbort is önthetünk hozzá. Végig alufólia alatt sütve szaftos és puha lesz. Ne vegyük le a végén sem a fóliát, nehogy kiszáradjon a hús felszíne.)

Burgonyapürével, hagymás tört burgonyával, burgonyakrokettel, burgonyarösztivel vagy frissen sütött dödöllével tálaljuk.

(Én a sült zsírjával meglocsolt tört burgonyával tálaltam és adtam hozzá házi ecetes alma és ecetes szilva savanyúságot – páratlan ízkavalkád! Nagyon finom hozzá a párolt káposzta is!)