Vadliba sült

Vadliba sült, hagymás törtburgonyával, vörösboros párolt káposztával

Hozzávalók: 

Sült:

  • 6 db libacomb
  • 3 db libamell
  • 3 ek. zsír
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 közepes fej lila hagyma
  • őrölt bors
  • 1 tasak (30 g) fokhagymás fűszersó

Párolt káposzta:

  • 1 közepes fej lila káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek. sertészsír
  • ecet
  • só 
  • 1 dl száraz vörösbor 
  • ízlés szerint egész kömény 

Hagymás törtburgonya:

  • 0,8 kg burgonya
  • 2 nagyobb édesburgonya (batáta)
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • zsír

Elkészítés:

Sült:

A libamelleket és combokat fokhagymás fűszersóval bedörzsöljük, őrölt borssal megszórjuk, majd római tálba (cseréptál) fektetjük. Rátesszük a negyedbe vágott lila hagymákat és a kockára vágott füstölt szalonnát. 3 evőkanálnyi zsírt teszünk a tetejére, 0,5 dl vizet öntünk rá. Az edényt a tetejével befedjük és a húst előmelegített sütőben, közepes lángon (kb. 2 óra alatt) puhára sütjük.

Félidőben megforgatjuk a húsokat. Amikor a hús már puha, levesszük az edény fedelét és még néhány percig sütjük a húst, amíg szép piros színt kap. (Vigyázzunk, ne legyen hosszú idő, nehogy kiszárítsuk!) 

Párolt káposzta:

A felkockázott vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk. Rátesszük a vékonyra szelt káposztát. Kb. fél dl vizet öntünk rá és nagy lángon fedő alatt pároljuk. Időnként megkeverjük. Sózzuk, hozzáadjuk az egész köményt, és ízlés szerint ecetet öntünk hozzá. Amikor a káposzta már majdnem teljesen puha, ráöntjük a vörösbort és még kb. 5 percig pároljuk mérsékelt tűzön. Megkóstoljuk, ha szükséges, utánízesítjük. 

Hagymás törtburgonya:

A burgonyát és az édesburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Közben a felkockázott vöröshagymát a zsíron megfonnyasztjuk. 

Amikor a burgonya puha, leöntjük róla a vizet és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a megfonnyasztott vöröshagymát és jól összekeverjük. Tálaláskor meglocsoljuk a vadliba sült szaftjával.